Yoshitaka Murayama är död

Det blev en lika oväntad som tragisk nyhet idag när Rabbit & Bear Studios meddelade att Yoshitaka Murayama, skaparen av Suikoden som nu arbetade med att färdigställa Eiyuden Chronicle, har avlidit efter komplikationer med en pågående sjukdom, bara 55 år gammal. Eiyuden Chronicle har varit på gång sedan Kickstarter-kampanjen 2020 och ska släppas i april i år. Det skulle bli en storslagen revansch för mannen som en gång skapade den fantastiska rollspelsserien hos Konami.

Anledningen till att Suikoden 2 är ett av mina absoluta favoritspel genom tiderna och att Suikoden är en av mina favoritserier trots nästan 20 år utan ett nytt spel är dels musiken av Miki Higashino och karaktärsdesignerna av Junko Kawano och Fumi Ishikawa, men framför allt de extremt starka berättelserna av Murayama. Få andra rollspelsserier hade en lika stark kontinuitet som Suikoden 1, 2 och 3, som lät oss utforska en värld från olika perspektiv med utveckling över många år.

2024 kommer att bli ett starkt år för Suikoden, då både Eiyuden Chronicle och den remastrade versionen av Suikoden 1 och 2 ska släppas. Men det kommer samtidigt att vara sorgligt, då Murayama inte kommer att få uppleva sin succé, och inte få ta serien vidare. Även om han var klar med det här spelet hade det säkerligen kunnat bli lika många sensationella Eiyuden-spel. Tills vidare kan vi bara hoppas att hans medarbetare kan föra arvet vidare, och hedra minnet av en fantastisk spelskapare.

Suikoden har inte bara en utan två hedersplatser i min samling, och då har jag inte ens räknat med alla artbooks och soundtrackskivor…