Your Name var fantastisk

Även om Studio Ghibli har slutat göra film (eller har de det, jag vet inte vad som gäller den här veckan?) så är det ingen brist på kvalitativ anime. Makoto Shinkai har gjort populära filmer ett tag men Your Name är den första jag ser, och det var inget dåligt första intryck. Your Name handlar om två ungdomar, Taki som lever i Tokyo och Mitsuha som bor i en mindre stad på landsbygden. I samband med att en komet passerar Japan börjar de leva varandras liv, några dagar i veckan. När de börjar förstå att det som händer inte är en dröm engagerar de sig i varandras liv och börjar försöka hjälpa till genom att skriva i varandras dagböcker. Vad som först är en lättsam historia får snart dramatiska konsekvenser.

Trots det oförklarliga fenomenet är Your Name en extremt realistisk och extremt detaljerad tolkning av det dagliga livet i Japan. Filmen är sensationellt vältecknad – jag har svårt att komma på något snyggare. I många hänseenden påminner den om Ghiblis mer alldagliga berättelser som From Up On Poppy Hill, men teckningarna är ännu skarpare. Vi lär också känna Taki och Mitsuha och deras respektive bekantskapskretsar som allihop är väl utformade och trovärdiga. Egentligen skulle väl det här kunna vara en vanlig spelfilm och det ska faktiskt komma en remake, men jag har svårt att tro att den kommer att kunna matcha det här.

Den svenska utgåvan är ytterst torftig och bjuder bara på japanskt eller svenskt tal, och du bör för sjutton gubbar välja det japanska. Det är lite störande att det inte finns något talstreck i dialogerna så om man inte har ett litet hum om japanska kan det vara svårt att följa med i vem som säger vad. En engelskspråkig version hade nog varit bättre för att nå en lite större publik – jag har svårt att se vad den svenska dubbningen ska tillföra då det knappast är en barnfilm. Men Your Name är både en fantastisk anime och en fantastisk film. Nu har jag inte testat, men den borde fungera utmärkt även bland folk som annars inte är intresserade av anime.

your_name

Lämna ett svar