Zeunerts julmust vs Zeunerts påskmust: del 1

Nu börjar det närma sig jul igen (att döma av att alla butiker har börjat sälja julgrejer, sedan slutet av oktober) och det innebär, om man bor i norra Sverige, att det återigen är säsong för Zeunerts berömda julmust. Med en betydligt mer raffinerad smak än ordinarie must är den ett måste vid den här tiden. Men den stora frågan har plågat mig en längre tid: är det verkligen någon skillnad på påskmust och julmust? Och i så fall, vilken är bättre? För att försöka svara på det har jag lagrat påskmust sedan i våras, och tillsammans med två andra Zeunerts-entusiaster satte vi oss ner för att försöka avgöra.

Testet genomfördes som ett blindtest, med ett glas av vardera sorten. Och resultatet blev oväntat exakt. Påskmusten smakar generellt ”mer”, särskilt eftersmaken. Den är lite bittrare och smakar ”mer Zeunerts helt enkelt”. Julmusten var skummigare och upplevdes sötare. Jag föredrog julmusten just eftersom jag vill ha den aningen sötare, men de andra två tyckte att den lagrade påskmusten var bättre.

Tyvärr kan vi inte svara på frågan riktigt än, för det kan ju vara lagringen och inte receptet som avgör. Så jag får helt enkelt spara lite julmust till i vår, så får vi se. Men jag hade faktiskt inte trott att det skulle vara så stor skillnad som vi faktiskt märkte.

1 tanke kring ”Zeunerts julmust vs Zeunerts påskmust: del 1

  1. Pingback: Zeunerts julmust vs Zeunerts påskmust: del 2 | The Bearded Nerd

Lämna ett svar