3DS i osäker sits

3DS har inte gått sådär tokbra, särskilt inte jämfört med sina succéföregångare Wii och DS. Nu sänks priset rätt drastiskt, särskilt för att vara Nintendo. Hur länge kostade inte Wii fortfarande 2500 kr? Från och med 12 augusti kommer den att kosta motsvarande 169 euro, vilket lär bli 1695 kronor här. Det kanske kan hjälpa, men jag är inte säker.

Det stora problemet, åtminstone för mig, är att det inte finns något riktigt givet superspel som jag bara måste ha. Det vore väl lite kul att spela Super Street Fighter IV bärbart och det är också ett av spelen jag har testat tidigare. Och kanske vore det dags att ge Ocarina of Time en chans nu. Möjligen köpa Dead or Alive också, även om jag har ångrat de senaste inköpen i den serien. Men det är allt. Tre konverteringar.

Och det är problemet. 3DS har ingen klockren systemsäljare. Det har inget spel jag inte kan spela någon annanstans. För mig är det inte svårt att motivera ett konsolköp. Det räcker oftast med ett spel, förutsatt att jag vet att det finns mer längre fram. Till Playstation var det Soul Blade som jag desperat sommarjobbade ihop till. Dreamcast hade Soul Calibur. Playstation 2 var undantaget eftersom premiären stank rätt rejält men där var det Metal Gear Solid 2 som hägrade. Till Xbox och Xbox 360 var det Morrowind respektive Oblivion. Till Gamecube var det Super Smash Bros Melee och till Wii var det Super Mario Galaxy. En GBA blev ett måste med Castlevania: Circle of the Moon och DS likaså med Castlevania: Dawn of Sorrow. Och Playstation 3 hade jag nog kunnat vänta ett bra tag på om det inte vore för Virtua Fighter 5.

Till 3DS har jag några småintressanta titlar. Ett tag kändes Kid Icarus som ett måste men det dröjde ju. Nu finns inte ens ett klart datum. Samma sak gäller de flesta storspelen. Faktum är att fram till Star Fox 64 3D (konvertering) i september släpps bara fem nya spel överhuvudtaget. Av alla utannonserade titlar är det egentligen bara Nintendos egna som lockar. Paper Mario, Super Mario 3D Land, Luigi’s Mansion 2 kanske. Och då är vi nog långt inne i 2012.

Det behövs något mer. En prissänkning med en tredjedel av priset efter ett halvår kan inte vara positivt för Nintendo. Det är i samma klass som den ursprungliga Xbox som ändå hade Halo. Det behövs nya intressanta spel från Capcom, Konami och Square-Enix och det behövs intressanta, unika projekt från väst som inte är nerkonverteringar av etablerade franchiser.

Jag kan inte undvika att fundera på om det här är något tongivande för hela branschen. Nintendo DS har klarat sig bra hittills tack vare ett lågt pris, men annars är det onekligen Iphone som styr den bärbara världen nu. Som ”barnspelmaskin” passar onekligen en DS för en tusenlapp bättre än en Iphone för sextusen. Men med priser uppemot några tusenlappar och sedan spel som kostar 500 kr istället för 25 – med skillnader i produktionsvärden och kvalitet visserligen – blir det nog svårare.

Jag undrar också hur Playstation Vita kommer att klara sig, med ett nu betydligt högre pris som Sony inte kan sänka i första taget (eftersom det redan var rejält pressat) och ett spelutbud – och utvecklingskostnader – som liknar konsolspelen. Å andra sidan kan det vara en liten tröst. Istället för att behöva göra ett helt nytt spel i en annan hårdvaruklass för 3DS kan det vara relativt enkelt att slänga in en Vita-konvertering som fjärde eller femte format för sina multiplattformsspel till PS3/360/WiiU/PC. Men nog borde det finnas anledning för oro där också.

Lämna ett svar