Nej, spel hör inte hemma i OS

Ordföranden för IOK, Thomas Bach, har uttalat sig om förslaget att göra e-sport till OS-gren(ar?). Han vägrar, utifrån att spel förhärligar våld. Nu kan man ju ha synpunkter på det här med att kasta sten i glashus, med tanke på att IOK gärna umgås med allsköns diktaturer och mutkolvar, men han har rätt i en sak: tv-spel har inget i OS att göra.

Och det handlar inte om att tv-spel på något sätt är sämre eller mindre kompetitivt än många sporter. Utan det faktum att tv-spel är en kommersiell produkt. Det finns ingen copyright på tennis. Ingen behöver betala Blizzard 600 kr för att börja utöva fotboll. Även om IOK alltså är mutkolvar och är superkompisar med diverse gigantiska företag så vore det fullständigt befängt att tävla i ett specifikt spel som ägs av ett specifikt bolag.

Och vilket spel skulle det vara? För det kan knappast bli tal om alla relevanta e-sportspel. Vilket spel är så etablerat, så beständigt och så komplext att det kan spelas år efter år, OS efter OS? Och då alltså utan att uppdateras och ersättas av en uppföljare? Hur i hela friden skulle hela världen komma överens om ens vilken version som ska användas? Hur skulle man hitta ett spel som är tillräckligt balanserat? Fortnite? Skärp dig, spelet existerade inte vid förra OS och jag kan sätta rätt mycket på att det inte kommer att vara dunderpopulärt åtminstone 2024. Counter-Strike? Då har vi direkt det här med vilken version som ska vara officiell. Tetris? Inte ens där finns en allenarådande version.

Nej, hela idén är knäpp. Bättre vore att bygga upp något av de befintliga evenemangen för att täcka en majoritet av de stora spelen, men då har vi genast problemet med att de framgångsrika spelen har sina egna evenemang och även etablerade sådana som MLG tenderar att bli uppköpta. Även om IOK är hyperkommersiellt så har det ändå någon sorts status i att vara en organisation som bara jobbar just med OS. Inget e-sportevenemang som ägs av en spelutgivare kommer att få stöd av samtliga andra utgivare.

Nu får vi väl se vad som händer med Tokyo 2020, det sägs ska förekomma någon sorts e-sport i anslutning till det. Men det blir troligen mer av en uppvisning. Det ska också påpekas att Japan varit extremt dåliga med e-sport och praktiskt taget ingen av de stora titlarna kommer därifrån. Det är inte bara Thomas Bach som sitter i vägen för att e-sport ska bli verklighet i OS. Och frågan är egentligen: behöver tv-spelen OS eller behöver OS tv-spel?

En tanke kring ”Nej, spel hör inte hemma i OS

  1. Erik Malm

    Men om det är armbrytningen i Track & Field II, då? ^_^ Den lär aldrig patchas, förhärligar inte våld (annat än mot handkontroller) och kan definitivt klassas som uthållighetssport (som en klasskamrat sade omkring 1991: ”Det är råkämpigt!”).

Lämna ett svar