Transformers Prime Masters

Den senaste serien Transformers: Power of the Primes, som faktiskt finns att köpa i svenska butiker just nu, innehåller figurer i olika storlekar. Vi har förstås de typiska små Legends, normalstora Deluxes, aningen större Voyagers och så Leader-figurer. Nytt för den här serien är Prime Masters, ett gäng småfigurer som är tänkta både som någon sorts samlarfigurer och som tillbehör till de större. Jag noterade ju förut att de större figurerna har ”Prime Armor”, som i praktiken är en klump som kanske kan förvandlas till en hand eller något annat, men som ska kopplas till figurer (ofta som en stor jäkla midjeväska). Sen ploppar man in en Prime Master i denna och så delar de med sig av en av tolv krafter, som förstås allihop bara är påhitt. Så kan du låtsas att din Grimlock har superkraften att kunna sprida sin säd för att skapa mäktiga robotar (jag lovar, det står så!).

transformers_primemasters01

I praktiken är Prime Masters en sorts blandning av en massa gamla och nya gimmickar. Själva Prime Mastern är en pytteliten figur som har samma förvandlingsmönster som Titan Masters i förra serien som blev huvuden, men istället för ett ansikte på ryggen har de bara en ikon, och de förvandlas alltså till en liten kub. Figurerna själva är likartade men väldigt simpelt gjorda. Sedan gömmer de sig i ett plastskal, som bara råkar föreställa en av de gamla Pretenders från originalserien. Det här var en ganska stor flopp som var början på slutet för serien, så det är lite kul att Hasbro överhuvudtaget erkänner den delen av historien. De här kan röra på armarna och är därmed lika poserbara som de mångdubbelt större originalfigurerna. Men de kan dessutom göra som Targetmasters gjorde på den tiden, och flippa ut ett handtag och en vapenflärp och därmed förvandla sig till ett vapen. Vapenflärpen är också gjord för att ryckas loss och placeras i deras egna händer, men det känns som en lite billig lösning.

transformers_primemasters02

Skulle man vara cynisk, och det är lätt att vara cynisk när det handlar om leksaker som också riktar sig till samlare, så skulle man kunna anta att det här är anledningen till att de större Voyager-figurerna har så dåligt med vapen. Vips har de små kompanjoner som kostar 89 kr extra som både rycker i nostalgitarmen och, i nödfall, kan fungera som tillhyggen. De är inte heller särskilt påkostade i sin utformning förutom att måleriet på utsidan ändå är ganska välgjort för att vara så smått. Hela grejen med att de legendariska Primes för första gången blivit figurer men att allihop är fyra centimeter höga är också lite märklig.

transformers_primemasters03

Lite charmiga är de allt, kanske för att jag har minnen av hur de här Pretender-skalen stod uppradade i seriens sedvanliga ”och här är de nya leksakerna du kan köpa”-rutor, och eftersom de varken tar så mycket plats eller kostar skjortan så kan jag tänka mig att köpa ett par stycken. Nu blev det Submarauder (som jag äger originalet av) och Landmine (som förekom rikligt i serien) och de är väl lite kul, om än mest bara för Pretenders inneboende uselhet.

Lämna ett svar