Holländsk ingenjörskonst

Idag släpptes Switch, men den får vänta tills det finns något riktigt intressant på den. Istället sprang jag ut igår och köpte en Playstation 4 Pro. Jag ville passa på att uppgradera och då kändes det lämpligt nu när både Nier Automata och Horizon släpps med Pro-stöd. Så efter att ha ägnat gårdagen åt att tanka över 350 gigabyte till min nya burk (och fylla den halvvägs redan) och ägnat dagen åt att ladda hem Horizon, så har jag äntligen kunnat kika på Guerrillas senaste vidunder till grafikmonster.

Och nu vet jag förstås inte om det enbart beror på Pro-förbättringarna men… satan i gatan, jävlar i min lilla låda och alla andra sorters demoner i valfri lokal – detta är det snyggaste jag har sett. Med klar marginal. När man springer runt med aningen, aningen enklare ljussättning så är det bara sensationellt, men i mellansekvenserna är det helt sanslöst. Bara en sån sak som att materialen i kläderna faktiskt är modellerade: läderskynken har tjocklek och återanvända slangar går genom öglor i tygen, och det går att räkna varenda stygn. Jag är också grymt imponerad av ansiktena. Visst finns det lite märklig stelhet ibland, men de små detaljerna är fantastiska, framför allt ögonen som rör sig så där som ögon gör.

horizon_portrait

Och allt detta renderas alltså i 4K-upplösning utan minsta lilla hack, och skalas ner till vad min tv pallar med. Samtidigt känns spelet hittills väldigt bra, så det är inte bara ett grafikdemo som Guerrilla har åstadkommit. De olika vapnen känns allihop användbara och växlingarna mellan att smyga och sikta, och att slänga sig undan och drämma ett spjut i huvudet på något, gör att det blir rätt varierat. Jag var inte heller beredd på att det skulle vara så intensiv handling, eftersom jag mer eller mindre hade blundat för spelet på sistone.

Så min Playstation 4 Pro kunde inte ha fått en bättre start än så här. Och jag har svårt att tro att Nier, ett spel av en ganska liten japansk studio som inte gjort sig berömd för grafik, kommer att kunna imponera på den fronten.

horizon_hires
Klicka för att zooma in på bilden i full upplösning

En tanke kring ”Holländsk ingenjörskonst

  1. Leorio

    Kul idé att köpa en Playstation vid Switch-premiären! Men Sony har nog krängt en och annan maskin den här veckan tack vare Horizon.

Lämna ett svar