Lego Friends Heartlake Grand Hotel (41101)

Inför det här året var det två oväntade Lego-set som stod ut från mängden. Det första var Heartlake Hair Salon och det andra var det här mäktiga bygget. Frisörsalongen köpte jag omedelbart eftersom jag behövde den för att modernisera den i Detective’s Office, men hotellet var lite svårare att motivera trots att det var lockande. Med över 1500 bitar är det förstås ett dyrt set, men nu inför jul har var och varannan butik det i reautbudet till ett betydligt mer överkomligt pris, så jag passade på.

lego_grandhotel_01

Som en del i Friends-serien är förstås Grand Hotel dels aningen tjejigt och dels anpassat först och främst för lek. Inuti finns massor av småprylar att pyssla med, men själva byggnaden är bara en fasad utan baksida. Men vilken fasad sen! Förutom lite obligatoriskt lila är det ett flådig, lyxig byggnad i vitt och guld som inte alls ser särskilt orealistisk ut för ett hotell. Vid sidan av den huvudsakliga byggnaden finns ett hisstorn som går att montera loss och flytta runt. Även alla våningarna och taken är löstagbara så att det går att strukturera om litegrann.

Om vi börjar på utsidan får man en uteplats med bord och stolar, en mysig fontän, bagagevagn och en lite ihoptryckt men ändå rätt detaljerad taxi som erbjuder plats för fyra. Här på utsidan syns också några av de nya delar som spelade in i mitt beslut att köpa det, som de guldiga pelardetaljerna eller de välvda fönsterdelarna som inte finns någon annanstans och förstås är dyra på Bricklink. Förutom en massa vitt som alltid är användbart är det också gott om fönster och dörrar att använda för framtida byggen.

lego_grandhotel_02

På insidan är det också fullt av detaljer. Taket har ett DJ-bås ovanpå hisstornet, en juicebar och en swimmingpool. Hotellet har bara två rum eller möjligen en stor svit (bara det ena har annars badrum), men det ser lämpligt lyxigt ut. Lobbyn har förstås reception, men också frukostservering, bord och en elegant liten scen komplett med flygel och saxofon för jazzkvällar. Jag är nästan 100% säker på att Astrid Graabæk designade det här setet – hissen fungerar exakt likadant som hennes modulhus Town Hall och taxin påminner om limon i Palace Cinema, och det är på samma sätt fyllt av mysiga småprylar.

Överhuvudtaget är Grand Hotel lite av ett nerskalat modulhus – med tusen delar till för att göra fasaden mer komplex och fylla ut väggarna runtom hade det kunnat platsa i det utbudet. Storleksmässigt har det samma skala, och kreativa byggare kan lätt uppgradera det. Själv tänker jag använda det som råvara för ett nytt hus så det blir inte långvarigt, men med några enkla grepp byggde jag en trottoarfront och vips passade det in rätt väl på min modulgata utan egentliga förändringar.

lego_grandhotel_03

Kollar man på hela Lego-utbudet känns Lego City tämligen trist för en vuxen byggare. Med några få undantag (som den geniala servicebilen med en bajamaja!) är det mestadels samma tjuv-och-polis-varianter och brandbilar som vevas om och om igen. Mer ordinära civila byggnader hittar man numera i Creator och/eller Friends, där särskilt den senare serien har mest variation. Det är lite synd att målgruppsfokuset är lite snävt – allt lila och rosa och de speciella minidockorna istället för traditionella minifigurer lockar visserligen den målgruppen men stöter samtidigt bort en grupp som skulle må bra av lite mer frisörsalonger och juicebarer i sitt lekande.

Oavsett vilket är Heartlake Grand Hotel ett utmärkt köp, särskilt nu till det rabatterade priset. Vuxna byggare får massvis av användbara husdelar, medan yngre har ett utmärkt dockhus att leka med. Och varför ska egentligen målgruppen behöva vara begränsad? Behöver inte också Darth Vader och Spider-Man ett lyxhotell att koppla av på?

Lämna ett svar