Sveriges Lego-specialister

Jag har gjort en road trip och besökt praktiskt taget alla specialiserade Lego-butiker, åtminstone de jag känner till. Det handlar alltså om affärer som inte bara är reguljära leksaksbutiker utan de som fokuserar på enbart Lego. Har jag missat någon? Säg till, för i så fall måste jag dit.

legobutik_legocenter
Lego Center (Skellefteå) blev inte av den här svängen, men jag är mycket välbekant med den butiken. Det är till stor del en utställning, främst av praktiskt taget alla Star Wars-set som har släppts, men också en hel del modulhus och annat spännande. Mestadels är det nya grejer som säljs, samma som i vanliga affärer, men det riktigt spännande är hörnan baktill i butiken, där Hasse regelbundet varvar äldre set som funnits de senaste åren, som han håller på lager just för att kunna ha ett varierat och roligt utbud. Priserna är inte ohyggliga heller, men räkna med att få betala lite extra för utgångna grejer.

Brixit (Örebro) har gjort en omvänd Brexit och slagit sig ihop med en reguljär leksaksbutik, UppoLek, mitt emot den gamla lokalen i Krämaren. Tyvärr försvann också poängen med att besöka stället. En hemgjord ”pick a brick”-vägg, några julset och en uppställd Queen Anne’s Revenge är det enda som egentligen skiljer den från vilken butik som helst. Synd, men kanske ofrånkomligt, eftersom konkurrensen i Örebro är mördande.

legobutik_ebrix
Ute vid Marieberg har vi ju nämligen Ebrix som är en webbshop med rejäl lagerbutik. Alla större teman har sina hyllor och man hittar enkelt det mesta från de senaste åren, plus sporadiska inhopp från tidigare serier. Här finns till exempel en del Harry Potter (inklusive snordyra Diagon Alley), Pirates of the Caribbean, Indiana Jones och mycket annat. Även Star Wars har bra representation. Allra mest spännande är hyllan med alla modulhus från 2009 och framåt, båda Pirates-skeppen och lite annat godis. Priserna är dock väl tilltagna och det är svårt att göra riktiga fynd. Här finns också utrymme för en massa byggstationer för barn, lösa figurer och annat kul.

legobutik_klossbutiken
Fast butiken bleknar i jämförelse med Klossbutiken, som ligger utanför stan åt motsatt håll. Lokalen är ännu större och ännu mer komplett på äldre set ungefär tio år bakåt, med en himla massa Mars Mission, Prince of Persia, The Lego Movie, Space Police III med flera. Som samlare kan man också gå länge och dregla över hyllorna upp mot taket: där samsas så väl modulhus som Market Street, Café Corner och Green Grocer som fristående storverk som Taj Mahal, Grand Carousel och Imperial Flagship.

legobutik_klossbutiken_set

Men alltså … de här seten är eftertraktade och värdefulla, särskilt i oöppnat format, men vi snackar priser i storleksordningen 50.000 kronor för en del. Jag fick i alla fall klämma på Market Street och Grand Carousel. Den förra äger jag i ihopplockat skick, den senare kommer jag aldrig att ha råd med. Klossbutiken har dock ett gediget utbud även av nutida set till bra priser och råkade ha en rea på Lego Dimensions. Tillsammans är de här två butikerna en anledning för Lego-fans att vallfärda till Örebro (kanske i samband med Klossfestivalen i juli som anordnas av just Klossbutiken), men de riktigt tokdyra seten finns det ingen anledning att köpa här. Men den får mig att känna mig som ett barn igen – för trots att min månadspeng har mångdubblats finns det så mycket jag aldrig kommer att ha råd med, hur mycket jag än lägger mig på golvet och skriker.

legobutik_modelteam
I Stockholm hittar man numera Mr Gill på Söder, som är en renodlad Lego-butik som jag inte hann förbi den här gången. Han ska dock enligt uppgift mest ha nya set. Vill man ha det motsatta åker man vidare till Bandhagen, där man hittar Model Team bokstavligen undangömd i en källarlokal. Jag besökte stället förra året, men den här gången hade jag ett tydligt ärende: jag ville ha tag på monorailen från gamla rymdtemat Futuron från 1987. Och gammalt Lego är precis vad Model Team specialiserar sig på, och mycket riktigt fanns det tre exemplar att välja på. Förutom Bricklink-butiker tror jag inte att den här nischen täcks av någon annan i Sverige, så därför är det nödvändigt med regelbundna besök hit. Och så råkar även den här affären ha ett oöppnat Market Street, med aningen mer cred eftersom ägaren är med på bilden på omslaget som bara gavs ut till Lego-besökare det året.

Och så får man ju inte glömma den officiella Lego Store, som sedan i november 2015 finns på Mall of Scandinavia (Stockholm). Priserna är förstås de rekommenderade och reor är ganska ovanliga, men i gengäld finns verkligen ALLT här, inklusive exklusiviteter. En annan anledning att besöka är ”pick a brick”-väggen, som ofta innehåller bra bitar som man får klämma ner så många som möjligt i en burk. Det går förstås också att samla VIP-poäng och ofta förekommer någon sorts bonusset om man handlar mycket.

Även om Brixit alltså fallit bort är Örebro ett litet Mekka för Lego-fans, men jag föredrar nog fortfarande den mer personliga touchen på Lego Center och Model Team, tillsammans med möjligen att göra hyfsade fynd.

Lämna ett svar