Ett år med Evercade: de bästa och sämsta kassetterna

På drygt ett år har det blivit väldigt mycket Evercade. Det inser jag när jag ser min stapel på 18 kassetter (snart 19), ungefär en tredjedel av alla som har släppts. Samtidigt är det ett väldigt samlarvänligt format, där varje kassett är så pass billig att det lätt blir ett impulsköp. ”Bara ett till”-faktorn är hög, och så går ju faktiskt spelen att sälja vidare. Nypriset är 250-300 kronor, och på Tradera kan du sälja de flesta spelen för 100-200 kronor, förutom enstaka titlar som stuckit iväg till runt 700. I praktiken kan vi nog inte räkna med att senare spel blir särskilt värdefulla. Som vanligt gällde det att ha hoppat på tåget innan det blev alldeles för populärt, och det var nog innan 2024. Jag ser dock lyckligtvis att intresset verkar högt, och Blaze fortsätter ju att prångla ut två kassetter inte riktigt varje månad men nästan.

Efter att snabbt ha blivit väl bevandrad i Evercade börjar det vara dags att sammanfatta året. Alla kassetter är trots allt inte värda att köpa ens för dryga tvåhundringen. Så låt mig ranka mina 18 kassetter från sämst till bäst.

Hoppa över:

Gaelco Arcade 2

Det bästa av de här sex spelen är TH Strikes Back, vilket säger en del. Att spela ett squash-spel är lite kul, men den här samlingen kan du lätt ignorera.

Gaelco Arcade 1

Likaså Gaelcos första samling. Alligator Hunt är ett intressant spel med lite charm, men resten av de sex spelen är tämligen ointressanta.

Technos Arcade 1

Dåliga Double Dragon-spel gör ingen glad. Mysterious Stones var en överraskning, men de övriga sju spelen visade sig rätt ointressanta.

Xenocrisis & Tanglewood

Tyvärr var båda de här spelen rätt menlösa. De håller möjligen lite längre än ovanstående, men det här är ytterligare en kassett jag skulle ha hoppat över.

Jaleco Collection 1

Tio spel låter kul, tills man inser att åtta är skräp. Du kan spela Earth Defense Force på Jalecos bättre samling, och Operation Logic Bomb är visserligen oväntat bra men inte riktigt värt kassetten i sig.

Data East Arcade 1

Vi börjar röra oss mot köpvärt, men bara Wizard Fire var värt att spela igenom. Bad Dudes vs Dragon Ninja är något av en kultklassiker men inte egentligen särskilt bra. Övriga åtta spel kan du glatt skippa.

Köpvärda med förbehåll:

Data East Arcade 2

Den här samlingen är bättre och på gränsen till köpvärt. Med hela tolv spel finns det faktiskt en del roliga titlar. Jag gillar mest Edward Randy, men Crude Buster, Shoot Out, Midnight Resistance och Trio the Punch är allihop kreativa spel som är värda ett försök.

Jaleco Arcade 1

Detta bygger mycket på en gammal favorit, Rodland. Jag var nog lite för generös med betygen, för både Cybattler och Avenging Spirit är sämre än exempelvis Toaplans spel. Saint Dragon är också väldigt stilrent, men även det ett spel som är svårt att rekommendera till alla.

Toaplan Arcade 4

Om du ska köpa det här paketet beror helt och hållet på vad du tycker om shoot’em ups. Dogyuun och Grind Stormer är båda kvalitativa och utmanande, och har fram till nu varit svåra att få tag på legitimt. Gillar du inte genren kan du stå över det.

Interplay Collection 2

Här har jag svårt att vara objektiv, men Rad Gravity är en bortglömd NES-höjdare som är värd att testa. Earthworm Jim 2 är också väldigt kvalitativt för sin tid, och Prehistoric Man är ett välgjord om än inte lika originellt plattformsspel. Köpvärt med visst förbehåll.

Renovation Collection 1

Tolv titlar varav många har varit extremt dyra att leta rätt på, främst till Mega Drive. Prisvärt jämfört med hysteriska Ebay-priser, ja. Varierade och kreativa spel, ja. Ohyggligt bra musik av Motoi Sakuraba, ja. Fantastiska spel, nej. Granada, Arcus Odyssey och framför allt Gaiares är spelvärda, men det här är en samling som jag delvis köpte som gardering om det skulle sticka iväg i pris och jag skulle ångra mig längre fram.

Klart köpvärda:

Irem Arcade 1

Innan In The Hunt fanns tillgängligt för nerladdning hade den här samlingen varit värd priset bara för det spelet, för det är en raritet och ett väldigt snyggt, vansinnigt intensivt spel av Metal Slug-gänget innan de gjorde Metal Slug. Numera finns det bättre sätt att spela det. Här får du också klassiska R-Type och några fler hyfsade spel, så det kan ändå vara värt ett köp.

Full Void

Bara ett enda spel, men ett riktigt bra sådant. Full Void skulle kosta ungefär lika mycket till moderna konsoler, och är du sugen på ett klassiskt plattformsäventyr i Another World-stuk så är det ett bra alternativ.

Delphine Software Collection 1

Fast är du sugen på det faktiska Another World och det ännu bättre Flashback, så bör du först köpa det här. Nackdelen är visserligen att de här två spelen finns på precis alla format i världen och ofta går att köpa för struntsummor. Här får du också peka-klicka-äventyrsspelen Future Wars och Operation Stealth. Jag har inte hunnit recensera detta, men har spelat igenom stora delar av Flashback och det är nästan lika briljant idag. Har du aldrig spelat det, och råkar ha en Evercade-maskin, så är det ett väldigt bra tillfälle.

Toaplan Arcade 3

Den här samlingen bygger nästan helt på Batsugun: Special Version, som är ett fenomenalt spel i genren. Det här är den definitiva kassetten att köpa om du gillar shoot’em ups, även om inte så många av de övriga spelen står ut från mängden.

Sunsoft Collection 1

Det här är en ojämn samling, men med två riktiga NES-höjdare. Mr Gimmick finns numera på andra format, men vill du köpa det i fysisk form så är det i princip det här eller det svenska NES-originalet för 20 000 kronor att välja mellan. Det är för svårt för att vara riktigt fenomenalt, men också ett ohyggligt polerat 8-bitarsspel med extremt mycket charm. Blaster Master är också en dunderklassiker, även om delar av spelmekaniken är styltiga idag. Båda är värda att spela, och Journey to Silius bör du starta bara för att lyssna på soundtracket.

Sunsoft Collection 2

Den här samlingen domineras av dåliga SNES-spel och en hemsk Playstation-konvertering av Galaxy Fight (som skulle må bra av en Neo-Geo-utgåva). Men här finns också Ufouria: The Saga, som är ett av Sunsofts bästa. Även om det inte är lika groteskt dyrt som Mr Gimmick så är det väldigt svårt att hitta, och nu när det har fått en uppföljare är det läge att utforska originalet.

Demons of Asteborg & Astebros

Evercades enskilt bästa spel är Astebros, en kort men ljuvlig roguelite byggd på Mega Drive-teknik. Med coop-läge är det ännu bättre. Demons of Asteborg är också ett solitt 16-bitarsspel som hade betraktats som en kultklassiker om det hade släppts när det begav sig.

Så här med facit i hand är det kanske omotiverat att köpa så här många kassetter när de riktiga höjdarna är så få. Många av dem finns ju också på en massa andra format. Rent krasst så saknas den där absoluta systemsäljaren – det finns många spel på Evercade som du inte kan köpa någon annanstans men i de flesta fallen vill du förmodligen inte det ändå. Samtidigt är det tillfredsställande att testa något jag aldrig har hört talas om, och även om det finns mycket rat här så är det ändå, i snitt, mer sannolikt att hitta bra spel här än om man köper något blint på Playstation Store.

Det finns också många spel som jag har hoppat över, men som bör vara köpvärda klassiker. Om man gillar de spelen finns ju Legacy of Kain-samlingen, två Tomb Raider-samlingar och två Duke Nukem-samlingar. Bland gamla Amiga-utgivare finns också två Bitmap Brothers-samlingar (där alla de bra spelen finns på den första), en Team 17-samling (där de flesta spelen också finns på A500 Mini) och en Codemasters-samling (som jag precis har köpt i andra hand – det har slutat tillverkas men har inte nått riktigt vansinniga priser än).

Framöver kommer som sagt SNK-satsningen med en del riktigt bra spel från Neo-Geo. Det kommer även en Gremlin-samling med fokus på Playstation-eran (som Loaded), som jag dock inte intresserar mig för. Även om jag tycker att Blaze har satsat lite väl mycket på nya varianter av hårdvaran så släpps det fortfarande en del intressanta spel.