Evercade: Full Void

De allra flesta spelen till Evercade är samlingar av gamla arkad- och konsoltitlar, men några är moderna indies som är gjorda specifikt för konsolen. Ett av dem är Full Void, ett helpixlat plattformsäventyr som släpptes förra året på alla ordinarie format.

Full Void är ett spel med tonvis av inspiration från främst klassiker som Another World och Flashback, men också inslag av Heart of Darkness och det betydligt nyare Inside när det kommer till spektakulära sätt att ha ihjäl en minderårig. I en nära framtid är världen mörk och övergiven, och en ensam tonåring flyr genom skogen, jagad av märkliga robotmonster. Att stanna kvar och utforska är inget alternativ, för minsta snedsteg innebär en kort dödsscen och så får man börja om i början av området. Man utforskar en stad med enstaka glimtar av det gamla livet, men där det mesta är öde och glimtar av hjärntvättade silhuetter skymtar genom fönstren.

Full Void är ganska polerat och har strålande lågupplösta animationer, och kontrollen fungerar utmärkt med bara två egentliga knappar: hoppa och interagera. Det påminner i känslan om Flashback men har ett betydligt enklare rörelseschema och förstås inga vapen. Pusslen är inte extremt komplicerade och varieras rätt ordentligt. En bit in i spelet hittar du en robotkompis som går att styra för att lösa pussel, och dessa är konsekventa och oftast rätt logiska.

Det tog två och en halv timme att utforska hela spelet och det känns ganska lagom. På slutet tenderar det att bli rätt mycket kravlande i ventilationsgångar och fantasin börjar sina, men det var annars kul hela vägen.

Som med de flesta andra Evercade-spelen är ju inte heller det här en riktigt exklusivitet, och vill du bara spela igenom Full Void går det precis lika bra på övriga konsoler. Det unika skulle väl vara att du kan spela det på den pyttelilla Super Pocket, som inte ens Switch kan matcha i bärbarhet. Men det är också rätt charmigt med fysiska exemplar av såna här spel, och priset är inte så mycket högre än den nerladdningsbara versionen.