1987 var det bästa spelåret någonsin

I år har det rasslat till ordentligt med jubiléer. Faktum är att tjugofemårsjubiléerna duggar tätt, vilket i sin tur innebär att 1987 var ett ohyggligt bra spelår, ett av de bästa någonsin. Många av spelvärldens mest klassiska serier fick sin start eller första hemversion det här året. Tjugotvå mastodontserier, varav de flesta fortfarande lever idag, dök upp under 1987.

I februari släpptes arkadversionen av det första Contra.

I februari fick Europa den första NES-versionen av Kid Icarus, före USA faktiskt.

I maj släpptes den amerikanska versionen av Castlevania till NES, efter en Famicon Disk System-utgåva året innan.

De första versionerna till japanska hemdatorer av actionrollspelet Ys släpptes i juni.

I juli släpptes Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards.

I juli släpptes också den första versionen av Metal Gear till MSX2.

Liksom Castlevania och Kid Icarus hade The Legend of Zelda släppts året innan till Famicom Disk System, men i augusti 1987 kom den första versionen till NES, i USA. Europa fick det i december. I samma veva släpptes även NES-versionen av Metroid, men Europa fick tydligen vänta till året därpå.

I augusti släpptes Street Fighter i arkadversion.

USA fick NES-versionen av Punch-Out!! i oktober, medan övriga regioner fick det senare under året.

I oktober släpptes också Maniac Mansion, som dels skulle bli första delen i Maniac Mansion/Day of the Tentacle-historien och dels var det första av Lucas Arts peka-klicka-äventyr.

I december släpptes Mega Man i Japan och USA. Väl värt att poängtera är att den europeiska versionen dröjde ända till 1990. Där kan vi snacka om långsamma PAL-versioner.

Samma dag släpptes Final Fantasy i Japan. Det här spelet skulle ta tre år på sig att släppas i USA, men det är ingenting i jämförelse med Europa som fick spelet först 2003, som en del i Final Fantasy Origins till PSone.

För att komplettera världens bästa månad någonsin släpptes också Phantasy Star till Master System i Japan.

Under året kom de första två versionerna av International Karate +, till C64 och Spectrum.

Det exakta datumet verkar vara okänt, men 1987 släpptes arkadversionen av Double Dragon, som senare skulle konverteras till nästan varenda tänkbart format.

Samma år släpptes också den första versionen av det banbrytande rollspelet Dungeon Master, anfader till såväl Eye of the Beholder som Elder Scrolls, till Atari ST.

Ett år efter arkadversionen släpptes också de första hemversionerna av Bubble Bobble under 1987. Även Outrun fick sin hemversion 1987, till Master System och åttabitarsdatorer.

Den långlivade äventyrsserien Police Quest, som senare fick en spin-off i form av SWAT som levde vidare till 2008, fick sitt första spel till hemdatorer under 1987.

De första versionerna av Sid Meiers banbrytande epos Pirates! släpptes 1987. Samma sak gäller Accolades (senare Ataris) Test Drive-serie.

Under 1987 släpptes slutligen Amiga 500, en av tidernas bästa speldatorer.

Lämna ett svar