Masterpiece Powermaster Optimus Prime på väg

Den första Transformers Masterpiece var Optimus Prime och nu verkar även den sista bli det. MP-60 är Ginrai, som egentligen inte är Optimus utan bara väldigt lik honom. I väst är han dock känd som Powermaster Optimus Prime, och det var också den versionen av figuren som jag var mest bekant med. Fast nu blir det komplicerat.

MP-60 är Ginrai = Optimus Prime, i sitt grundläggande utförande som robot som förvandlas till en lastbil men utan släp. Han kommer att vara designad främst utifrån den ursprungliga leksaken. Samtidigt släpps också MPG-09 Super Ginrai, som är samma figur men även med släpet som förstås går att kombinera med Ginrai för att skapa Super Ginrai som är den som vi mest känner som Powermaster Optimus Prime. MPG-09 kommer dock att ha en dekor som mer liknar den japanska tv-serien, som dock var väldigt lik leksaken till att börja med. Den utgåvan kommer också att ha fler tillbehör, och även en uppsättning sticker som man kan placera på sitt MPG-09-släp så att det matchar MP-60-figuren … om man alltså har köpt båda.

De gör det verkligen inte enkelt. Men jag överväger faktiskt att beställa MPG-09, eftersom han trots allt är den viktigaste Optimus-versionen för mig som följde serietidningen. Eftersom jag inte är fullständigt galen kan jag nog överleva utan de minimala skillnaderna som MP-60 erbjuder.

Men samtidigt utannonserades att MP-60 blir den sista i Masterpiece-serien efter 100 utgivna figurer (fråga inte). Framöver kommer man att använda MPG-beteckningen, och det är oklart hur det påverkar utbudet. MPG har tidigare enbart används till de aningen mindre Japan-exklusiva Trainbots. Många upprörda fans härjar redan över att det kommer att innebära att alla figurer blir mindre eller att det bara kommer att släppas figurer som kan kombineras. Man ska dock ha i åtanke att upprörda fans även härjade om att den här figuren hade ihåliga ben utifrån en tidig läckt bild i dålig kvalitet, så Transformers-fans bör man inte ta på allvar …