Allt ska förstås paja samtidigt

Knappt har jag konstaterat att datorn är slutligen avliden förrän jag kommer hem med punktering på cykeln. Jaja, datorn är ju redan beställd och cykeln kan få stå till i vår när det inte längre är decimetervis med snö. Men så har jag Playstation 3:an igång under gårdagen för att spela musik medan jag diskar. Och så stänger den av sig helt omotiverat, och står med blinkande röd lampa tills jag startar om den. Det är ungefär lika olycksbådande som när det där söta lilla barnet hostar för första gången i en epidemifilm. Så nu väntar lite slit med att säkra alla viktiga sparfiler, och sen är det bara att vänta. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om den bestämmer sig för att säga adjö fem minuter efter att jag har startat King of Fighters XIII. Min Playstation 3 är från mars 2007 så den har ju varit med ett tag, men det vore ytterst surt att bli av med Playstation 2-stödet, fyra USB-kontakter och minneskortsläsaren.

På tal om otur är jag faktiskt lite förvånad att min Xbox 360, från tidigt 2006, fortfarande lever och har hälsan (ta i trä!). Men just nu får den jobba intensivt med Skyrim och det vore ingen större överraskning om den skulle passa på att klappa ihop också…

Uppdatering: Efter lite jox med USB-stickan har jag kopierat de flesta sparfilerna… fast inte alla. Av någon anledning är ju flera spel kopieringsskyddade, så om den skulle klappa ihop nu förlorar jag allt jag har gjort i oviktiga småspel som Transformers: War for Cybertron, Demon’s Souls, Killzone 2, Dark Souls, Red Faction, The Saboteur och Valkyria Chronicles. Precis hur okul som helst.

Så mina alternativ är:

1) Köpa en ny Playstation 3 med hyfsat stor hårddisk och göra en systemöverföring medan den fortfarande fungerar. Då får jag med allt men den befintliga 500-gigabytaren blir värdelös, och dyrt blir det.

2a) Vänta tills den pajar, ta ur hårddisken, skicka in alltihop till Sony och hoppas att de kan laga den, sätt tillbaka hårddisken och ha allt på plats direkt, lite dyrt blir det.

2b) Vänta tills den pajar, ta ur hårddisken, skicka in alltihop till Sony och få tillbaka en helt annan konsol utan bakåtkompatibilitet, och behöva ladda ner allt igen samt bara ha en del av sparfilerna kvar, lite dyrt det också och surt efteråt.

3) Köpa PSN Plus nu, kopiera alla låsta sparfiler till onlinebackupen, och sedan fortsätta göra det regelbundet samt betala för tjänsten tills det kollapsar, lite dyrt, plus att jag ändå behöver reparera eller köpa ny då. Förutsatt att man faktiskt KAN ladda tillbaka skyddade sparfiler från backupen till en annan konsol men det utgår jag faktiskt från.

4) Eller fortsätta köra, låtsas som ingenting och hoppas att den inte kraschar alls. Gratis men riskabelt. Hmmm.

Uppdatering 2: Det blev ett PSN Plus-konto så får vi se om den överlever ett tag till. Då blir det i alla fall förhoppningsvis inga fler jätteutgifter just nu… och Dark Souls-sparningen är säker. Ändå lite sur på att det ska behövas en ”försäkring” av det här slaget. För sex år sedan, då min första Playstation 2 slutade läsa CD-skivor, kunde jag åtminstone bara flytta över alla minneskort och fortsätta. Ännu ett fall där DRM gör saker besvärliga och/eller dyra för oss nu för tiden.

Lämna ett svar