Dags för Darkwing

Den andra delen av den deprimerade duon har anlänt. Darkwing kallas visserligen Blackwing nu, vilket är ovanligt då Hasbro har fixat originalnamnen på flera figurer som tidigare tappat sina varumärken. Men i övrigt är det här en extremt välgjord variant av gamle Darkwing, som var en av mina första Transformers. Då var han en stor, påkostad figur med en specialfiness i form av en motor som förvandlades till en liten medhjälpare. Den finessen uteblev här, men därmed inte sagt att det är en enkel figur.

transformers_darkwing01

Förutom robotform och flygplan är Darkwing en combiner, som i stora delar bygger på Aerialbots från Transformers: Combiner Wars. Så därför kan han bli både en arm och ett ben, även om jag inte tänker använda honom till det. Unik är däremot möjligheten att kombinera sig direkt med Dreadwind och bilda jätteskeppet Dreadwing. Nu ska jag direkt säga att det är en ganska simpel koppling som bara fäller ut en extra knopp på Darkwing som kan kopplas till Dreadwings befintliga kombinationskontakt. Sen kan man vända vingarna bak-fram och så blir det en hyfsad variant av originalet, men utan många av de unika detaljerna. Med bara en knopp som håller ihop dem blir det också extremt sladdrigt. Fast jag uppskattar ändå gesten – Hasbro hade definitivt kunnat utelämna den helt. Och resultatet är att Darkwing och Dreadwind har fem separata former. Inte illa.

transformers_darkwing03

De två figurerna använder bitvis samma delar, bland annat det mesta av benen och nonkonen. Men ändå känns de helt olika, och det är jättekul att ha två så pass välgjorda nyversioner. De är mycket mer kompakta än sina föregångare och trots att originalen var poserbara för sin tid är de nya mycket bättre på den punkten. Den bästa formen är faktiskt planen, med klockrena färger och snyggt tryck. De senare Transformers från sent åttiotal hade ofta bisarra färgscheman men på något sätt blir det klockrent med lila och turkos, och det är nog inte bara nostalgin som talar. Helt enkelt ännu ett par utmärkta Transformers.

transformers_darkwing02

Lämna ett svar