Demo på Fighting EX Layer

Det är märkligt att ett pyttelitet gäng som Arika kan trycka ut ett demo över hela världen, men så är det tydligen. Fighting EX Layer, deras nya fightingspel som mestadels verkar bygga på deras egna karaktärer ur Street Fighter EX och faktiskt ingen från Fighting Layer än så länge, går nu att ladda hem och testa. Det går att träna och spela online med sex figurer, och som gammal Street Fighter EX-fantast var jag förstås tvungen att testa.

På gott och ont är det ett väldigt enkelt spel. Det finns någon sorts bonussystem med olika ”gougi” som låser upp olika fördelar under stridens gång. Det här påminner om Street Fighter x Tekken och är mestadels nonsens, så förhoppningsvis går det att stänga av. I övrigt är det enklaste tänkbara: lite specialattacker och lite superattacker. Men spelet behåller de extremt generösa kombinationsmöjligheterna och det går att cancella nästan vad som helst till vad som helst.

fightingexlayer_01

Pullum Purna finns inte med än, även om hon borde vara självskriven. Det är däremot hennes livvakt Darun Mister, komplett med sina gamla kast. Jag tycker fortfarande han säger ”one disobedient pig” när han gör sin hoppande nacksving, och han har både Indra Bashi (som sprätter upp fienden LÅNGT upp i luften) och sitt luftkast. Seg är han, men rätt läskig.

Sen spelade jag också Shirase, som är Black Hokuto, som alltså är en ond version av Hokuto, men i det här spelet fungerar nästan exakt som Hokuto, trots att Hokuto kommer att finnas med som egen karaktär (puh!). Hon har också samma rörelsemönster som förut med karaktäristiska undvikande sparkar, Chugeki-ho-attacker och den där magiska pilbågen. Drygt tjugo år efter jag spelade det första spelet har jag nu fått lite bättre koll på det här med kontringar och hennes sådana är extremt kraftfull men lite trasig än så länge.

fightingexlayer_02

Sen går det också att spela med Ryu-kopian Kairi, den aningen Ken-doftande Allen, den konstant jobbiga Skullomania och så den jobbiga bossen Garuda. Jag har däremot inte tillräckligt bra koll på någon av dem för att lokalisera några direkta skillnader. Men hittills känns det verkligen som Street Fighter EX minus Street Fighter. Snyggt är det inte, men ändå hyfsat välmodellerat och dessutom superhögupplöst på Pro.

Och det är … kul. På ett väldigt grundläggande och simpelt sätt. Men det behöver dock massvis av polering och fler karaktärer innan det är komplett. Hur som helst är det kul att Arika är tillbaka och att det finns några budgetalternativ till de etablerade titlarna, även om det här aldrig kommer att kunna mäta sig med varken Street Fighter V eller King of Fighters XIV.

1 tanke kring ”Demo på Fighting EX Layer

 1. Erik Malm

  Testade demot. Helt okej, men EX-serien saknar original-SFs starka grundspel, och känns därför rätt menlöst utan EX3s tag-system och (i någon mån) Momentary Combos (avbryt en specialattack med en annan).

  Meteo Combos (Level 3-Supers) läggs förhoppningsvis till i den kompletta versionen.

  Shirases alternativfärg (blå) är snygg.

  Allens vanliga kast är awesome och borde vara command throws.

  Daruns Brahma Bomb och Chouzetsu Kishin Geki (superkast) har dessvärre förlorat lite ”oomph” – jag saknar framför allt den senares ”twinkle in the sky”-effekt från EX1.

  Ganges DDT (som IMO inte längre låter som ”One disobedient pig!”) är i facktermer en DDT och ingen nacksving:

  https://en.wikipedia.org/wiki/DDT_(professional_wrestling)

  https://www.youtube.com/watch?v=eR0IXWr4tbo

Lämna ett svar