Framtidssäkra din Xbox 1

Människokroppen har en liten bit som inte fyller någon som helst funktion förutom att bli inflammerad på ett skojfriskt, livshotande sätt och skapa ett akut behov av operation för att inte sätta stopp på hela alltet: blindtarmen. Det visar sig att något liknande gäller den ursprungliga Xboxen.

Jag använder mina gamla Xbox väldigt, väldigt sällan numera. Ett redan halvbegränsat utbud spel som krymptes ännu mer av att jag spelade alla multiplattformare på Playstation 2 plus att jag hade både amerikanska och europeiska spel som gjorde att jag behövde skifta mellan två konsoler innebär att det väldigt sällan är värt besväret. Men jag blev uppmärksammad på något som alla Xbox-ägare bör veta: varenda Xbox lever på lånad tid.

Du vet den där irriterande klockan som måste ställas om varje gång konsolen var varit urkopplad mer än någon timme? För att ens hålla ordning på tiden under korta perioder stoppade Microsoft in en kondensator. Tyvärr är den här kondensatorn av väldigt dålig kvalité och kommer obönhörligen att börja läcka alkalier som kan fräta sönder moderkortet och göra maskinen obrukbar. Det är exempelvis anledningen till en del fel som att maskinen inte startar, att DVD-läsaren inte fungerar eller periodiska omstarter. Men även om du inte har upptäckt några fel så är det här något som måste göras om du vill kunna spela Panzer Dragoon Orta framåt 2020 eller så.

Lyckligtvis är det superenkelt att fixa för de allra flesta. Om du har en Xbox tillverkad före 2004 så är det en tidig modell, före 1.6. Alla modeller har samma problem, även om 1.6:an möjligen har bättre kondensatorer och klarar sig längre. På alla tidiga modeller (vilken modell du har kan du avgöra med den här guiden) är det bara att riva loss kondensatorn. 1.6 måste däremot ha den, så om den är skadad måste du ersätta den med en bättre. I så fall bör du leta vidare.

Min amerikanska Xbox var däremot från 2001 och min PAL från 2003, så det var lugnt för mig. Att öppna en Xbox är också sanslöst enkelt. Det finns sex skruvar av torx-modell på undersidan. Fyra sitter under kuddar i yttre hörnen och dessa går att böja uppåt för att komma åt. Två andra sitter under dekaler där du kan skära hål. Garantin ryker förstås men hittar du en Xbox med garanti kvar så får du väl be Microsoft göra det eller nåt. Efter att ha tagit bort dessa sex skruvar kan locket lätt lyftas av uppifrån.

Xbox är nästan bokstavligen en PC och nästan lika lätt att plocka isär. Jag har öppnat andra konsoler men bara redan trasiga som jag inte behövde få igång igen. Ta loss ström- och IDE-kablar från hårddisken och DVD-läsaren som sitter i varsitt plasttråg. Skruva loss tre mindre torx-skruvar som sitter nära framkanten och i mitten. Lyft ut båda plasttrågen. Där under hittar du moderkortet som ser lite olika ut på olika modeller. Jag lokaliserade kondensatorn nära framkanten på båda, den är likadan men sitter tillsammans med olika grejer.

xbox_kondensator
Xbox från 2001 till vänster, från 2003 till höger, kondensatorn inringad

Om kondensatorn har läckt och det är en massa gojs på moderkortet så blir det jobbigt. Börja med att vicka loss kondingen. Det är bara att ta ett stadigt grepp och vicka fram och tillbaka, och skruva lite grann tills den kommer loss. Min gamla Xbox var helt okej men den nyare hade läckt en liten aning. Jag torkade bort ”luddet” med tops och blåste rent, vilket borde räcka. Om det har hunnit bli värre behöver du neutralisera med destillerat vatten eller exempelvis citronsaft, men då är det bra om du vet vad du sysslar med (och inte andas in eventuella ångor). När moderkortet är rent är du färdig. Bara att ställa dit trågen igen, skruva fast alltihop, koppla in kablar och skruva ihop burken.

Du kommer sen alltid att få ställa in tiden när du startar maskinen, men i gengäld kommer den inte att spontant ta livet av sig, och du kan gladeligen fortsätta spela Panzer Dragoon Orta för all framtid. Jag slog igång det, bara för att testa att konsolen fungerade, och blev sittande flera banor innan jag kunde slita mig. Fantastiskt bra spel detta – en HD-version skulle vara gudomlig …

panzerdragoonorta

En video på hur du öppnar och fixar maskinen hittar du här.

Lämna ett svar