Fyrtio år av Lego

Den senaste månaden har jag lyckats bygga ihop en hel del av mitt gamla Lego, och faktiskt hittat väldigt mycket av de gamla delarna. Det saknas någon bit här och där, men inte mer än att det går att komplettera för några kronor. Jag har fått ihop stora delar av rymdlegot (som jag sedan har börjat paketera ihop igen allt eftersom grejerna blir kompletta och hyllan blir full), så vindrutor och gångjärn börjar ta slut, men det finns enorma mängder av vanliga raka bitar.

Majoriteten av det här kommer från mitt första Lego, som jag fick på min födelsedag 1984. Jag minns så tydligt hur jag vaknade upp i våningssängen och såg en smärre stad av Lego stå på det vita skåpet mittemot. Så här i efterhand är det lite kul att tänka sig att mina föräldrar satt och byggde ihop allt natten innan, men så lär det väl ha varit. Hur som helst, det var fyra större byggnader, ett helt gäng små och en massa fordon. Det här legot var begagnat och visade sig, efter moderna efterforskningar, komma från 1970 och åren däromkring. På den tiden var inte den klassiska legofiguren uppfunnen, så skalan var mindre och det var snarare tal om att bygga egna leksaksbilar och hus. Väl värt att tänka på är att raketbasen där släpptes 1973, fyra år efter att människan besökte månen… det ger lite perspektiv.

Många specifika delar saknas, som antenner och träd. Klistermärken är bara att drömma om, men jag tror inte att de fanns där från början heller. Men ändå. De här delarna har klarat sig genom någons barndom, legat undanstoppade ett tag, sedan klarat sig genom cirka nio års intensivt lekande och dammsugande, för att sedan lagras på vinden i tjugo år, för att sedan hamna i en blogg. Rätt oväntad resa för en bit plast.

Rent konkret kan jag inte bevisa att just de fyrtiotre år gamla bitarna finns med här, även om det gäller större delen. Det är ju också det genialiska med Lego. Förutom slitage är varenda bit som någonsin har gjorts kompatibel med varandra, så det är bara att blanda glatt. Det tänker jag dock inte göra – när jag har fått tag på de bitar som saknas ska de här sorteras isär och lagras igen. I väntan på en fyraåring värdig att ta över.

lego_legoland

Det är också rätt imponerande att se hur detaljrikedomen har exploderat i ett modernt set som Fire Brigade (från 2010) jämfört med de här klassikerna…

Det här inlägget postades i Kreativt, Prylar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.