Gömd extremhögerslogan på Jazz

Det är ingen direkt nyhet att högerextrema lever mitt bland oss vanliga friska människor och ibland har tillfälle att sprida sina budskap till intet ont anande, även om det ofta mer handlar om så subtila saker att det troligen mest är något att kunna lol:a åt på diverse internforum. För ett tag sedan upptäcktes det till exempel att någon hade utformat en rustningsdel i Destiny 2 så att den liknade en rasistisk flagga.

Nu har det drabbat Hasbro och den senaste serien av Transformers, Power of the Primes. Jazz, den gamla klassiska figuren som ursprungligen spelades av den svarta skådespelaren Scatman Crothers, har återigen en bilform med en massa påhittade reklamdekaler. Fast en av dekalerna, i superpytteliten text på det påhittade cybertronska alfabetet, säger ”MAGA”, som förstås är Trumps slagord ”Make America Great Again” som entusiastiskt har tagits upp av hans högerextrema följare som inte helt subtilt syftar på den gamla storhetstiden då de kunde förtrycka kvinnor och svarta bäst de ville.

alt_jazz

Hasbro har kommenterat det hela med att de grafiska detaljerna var utlagda på en extern firma, och att de undersöker saken. Det verkar vara precis samma sorts situation som med Destiny 2. Eftersom företag generellt är ganska noggranna med att dokumentera vem som gör vad kan vi åtminstone hoppas på att någon grafisk designer får ett allvarligt snack.

En gång i tiden var Alt Jazz ett sätt att referera till Alternator-versionen av densamme, men nu blir det något helt annat. Extremhöger-Jazz finns redan att köpa men troligen kommer framtida utgåvor att vara redigerade. Det komplicerar saken en aning för mig eftersom jag tänkte köpa de tre andra (Slug, Swoop och Dreadwind) som finns i samma sortiment och det hade varit enklare att köpa alla fyra på en gång, men Jazz är både en sämre figur än en tidigare version, och så känns det ju rätt fel att ha den versionen i hyllan.

Lämna ett svar