Grymma Metroidvanias på gång

Något riktigt Metroid lär vi fortfarande få vänta på, och Castlevania är nog tämligen dödsdömt. Men Metroidvania-genren lever och har hälsan, och under 2021 är det möjligt att vi får se en hel drös riktigt lovande titlar. Här är några av de bästa jag har hittat.

Gestalt: Steam & Cinder är ett steampunk-inspirerat Metroidvania med supergrym grafik, där huvudpersonen Alatheias röda hår fyller samma grafiska funktion som Alucards mantel: att skapa ett oavbrutet flyt i animationen. Extremt lovande och ska släppas någon gång under 2021.

Record of Lodoss War: Deedlit in Wonder Labyrinth är en nästan skamlös klon av Castlevania: Symphony of the Night, åtminstone när det gäller huvudpersonen Deedlit själv. Det här spelet baseras på en klassisk anime och utvecklas av ett erfaret 2D-team. Det går redan att spela i early access och har två större områden att utforska med två till som snart ska släppas, men jag vill nog vänta tills det är helt färdigt.

Ett lite annorlunda spel som fortfarande lär ha en hel del Metroidvania är Savior, men det har också rejäla inslag av klassiska superanimerade spel som Prince of Persia och Flashback. Stridssystemet verkar briljant och miljöerna andas Amiga, fast uppgraderat sisådär trettio år. Det har ännu inget datum och jag är lite orolig att det här kan bli ett evighetsprojekt som Eitr, för det utvecklas på fritiden av ett litet team.

Det har varit på gång i EVIGHETER (jag skrev om det först 2014), men om man ska tro utvecklarna så börjar det åtminstone närma sig ett färdigt skick. Heart Forth, Alicia är ett väldigt mysigt Metroidvania med en egen stil. När det först utannonserades var vi inte alls lika bortskämda med välgjorda Metroidvanior i både klassisk och modern tappning, så det ska bli spännande att se om det fortfarande håller.

Lämna ett svar