Ingen Oculus Rift då

Jag hade redan mer eller mindre avfärdat Oculus Rift. Jag tänker börja med Playstation VR och om det experimentet fungerar bra (utan massiv åksjuka, och så vidare) så ”uppgraderar” jag till en Vive när nästa generation kommer. Så jag kommer inte att behöva en Rift i vilket fall som helst.

Vilket är tur, för nu vill jag aldrig mer stötta den på något sätt. Palmer Luckey, den unga visionären och ledargestalten som gav barfota ett nytt ansikte (dolt under en VR-strut), verkar nämligen vara en total skitstövel. Han lät så öppen och inbjudande i sina ursprungliga visioner. Sen köpte Facebook hela konceptet, och sedan dess har han försvarat alla förändringar som låser Oculus Rift till en egen, exklusiv arena där andra VR-set inte får vara med. Men det är bara affärer.

Betydligt, betydligt värre är att Luckey tydligen stöder några av de vidrigaste hatkampanjerna på nätet. På Reddit och 8chan (bland andra) finns grupper som aktivt svärmar runt för att sprida rasism och hatpropaganda, och Luckey ska under namnet NimbleRichMan ha uppmuntrat och ekonomiskt stöttat dem i deras framfart via organisationen Nimble America. Så mycket erkände han härom dagen till Daily Beast, en aningen vänstervriden men välrenommerad nyhetssajt. Omnämnd av gruppen finns också Milo Yiannopoulos, som lyckades med bedriften att vara ett sånt svin och driva såna hatkampanjer att Twitter tvingades banna honom.

Reaktionerna lät inte vänta på sig, åtminstone på spelsajter. Jag ser inga svenska tidningar skriva om det (än), vilket kan tyda på att det inte kan bevisas (journalism fungerar ju så). Phil Fish, som hade planerat att släppa Superhypecube på Oculus Rift, drog omedelbart tillbaka spelet, och många andra fick troligen kalla fötter.

Nu har Palmer Luckey skickat ut ett pressmeddelande där han visserligen erkänner att han donerade pengar till Nimble America, men att han inte skrev några inlägg och att han i övrigt inte stöttar högerextrema och rasistiska grupper (förutom att han har en flickvän, som länge postat en massa rasistisk dynga på Twitter, men lämpligt nog har råkat radera sitt konto precis nu). Betyder det att någon annan ligger bakom de inläggen, eller att de är konstruerade för att sätta dit honom? Ljuger Daily Beast? De säger sig ha bildbevis på de mejl som skickats. Det återstår att se i den här härvan. Jag är dock skeptisk, och om inget omvälvande händer så kommer jag då definitivt aldrig att köpa en Rift.

Det sorgliga är väl att det här drabbar VR som helhet och även en del andra. Jason Rubin (före detta Naughty Dog-grundaren) gick ut med ett försiktigt försvar av Luckey, vilket mycket väl kan bita honom i arslet. Vad tycker John Carmack, ännu en visionär på Oculus, om det här? Det är inte kul när förebilder visar sig vara idioter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*