Inte E3 2020: Playstation 5-visningen

Sony har varit väldigt, väldigt tysta om Playstation 5, fram till nu. Ikväll, i det som ersätter en traditionell E3-presentation, visade de upp konsolen och en hel massa nya spel.

Det började lite svagt med en bekräftelse att Grand Theft Auto V kommer 2021 i en utökad version. Vi snackar alltså om ett uppkonverterat två generationer gammalt spel, som visserligen har sålt femton bappiljarder exemplar, men som är supertrist. Nåja, det var bara ett kort intro.

Nästa Spider-Man är på gång, kort och gott med namnet Spider-Man: Miles Morales. Något som antydde inriktningen för hela visningen, med väldigt få vita män i huvudrollerna och istället väldigt god variation. Jag spelade aldrig det första Spider-Man och lär väl inte spela det här heller, men lovande är det nog. Och kommer redan julen 2020.

Gran Turismo 7 är på gång, och verkar maxat. Snyggt som fasen så klart, men toksnygga bilspel har vi haft i många generationer nu.

Ratchet & Clank: Rift Apart kändes däremot som något som absolut inte hade gått på nuvarande generation, då man hoppar frenetiskt mellan fullständigt olika världar. Ratchet är inte heller en favorit, dock.

Square-Enix har ett nytt, exklusivt spel, preliminärt kallat Project Athia. Kvinnlig huvudperson, magi och drakar låter som en bra utgångspunkt. Kommer det här att förvandlas till Final Fantasy XVI? Vi får väl se när det släpps, cirka 2025.

Annapurna och Blue 12 visade upp Stray, ett till synes extremt påkostat cyberpunk-äventyr där man spelar en katt i en framtid där alla människor har dött ut och världen befolkas av robotar. Ingen aning hur komplext det blir, men Annapurna brukar ha extremt god smak.

Housemarque visade ett tredjepersonsactionspel, Returnal, där en kvinnlig rymdfarare hamnar i en tidsloop och dör gång på gång i främmande världar. Typ Dark Souls korsat med Halo korsat med Housemarques klassiska bullet hell. Kan bli spännande, lite trist karaktärsdesign bara.

Sackboy återvänder! Sackboy: A Big Adventure är ett 3D-plattformsspel, tydligen med ett isometriskt perspektiv, av Sumo Digital. Lite som Super Mario 3D World. Charmigt, men frågan är om det behåller något av det unika med Little Big Planet. Inget eget skapande syntes till i alla fall.

Korsa Fortnite och Destruction Derby och du får Destruction Allstars, som kombinerar bilarenaaction och springande till fots. Luktar väldigt mycket F2P tycker jag.

Ember Lab visade ett helt nytt spel, Kena: Bridge of Spirits, som hade väldigt mycket filmkänsla och påminde och både Horizon och filmen Kubo. Klar potential på det. I värsta fall blir det ett nytt Kameo.

Goodbye Volcano High är någon sorts tecknat äventyr med dinosaurier som går i skola. Lite Beastars, lite Night in the Woods. Väldigt svårt att säga hur intressant det blir.

Oddworld: Soulstorm är inte nytt, men såg väl småmysigt ut. Aldrig varit ett fan av serien.

Shinji Mikami visade upp Ghostwire: Tokyo, ett skräckactionspel i förstaperson där man utforskar Tokyo. Genren lär nog hålla mig borta, annars hade jag gärna återbesökt min favoritstad den vägen.

Det märkliga teamet Superbrothers visade upp Jett: The Far Shore (tror jag, logon var väldigt rörig). Det handlar om att kolonisera nya världar, på något sätt. Genre väldigt oklar, men det släpps redan i jul.

Godfall kommer även till PS5. Snark.

Annapurna hade ännu ett spel att visa upp, av teamet bakom Hyper Light Drifter. Solar Ash är extremt surrealistiskt och påminner om ett elakare Journey. Kan bli intressant.

Hitman III (seriöst?) fortsätter historien om världens tråkigaste karaktär.

Astro från Astrobot är tillbaka i Astro’s Playroom, som inte verkar ha något med VR att göra. Bra att det är en spinoff, hoppas det riktiga spelet väntar på PSVR2.

Little Devil Inside var ett väldigt charmigt äventyr med en extremt skön stil. Jag förstår inte riktigt upplägget, men vi följer både en ung krigare och en gammal man. Samma person? Det här vill jag kika närmare på.

NBA 2K21 visades upp. Snark.

Teamet bakom Octodad kommer snart med Bugsnax, ett skojfriskt spel där märkliga djurfigurer äter levande frukter som gör så att deras kroppsdelar blir den frukten. Ehhhh, okej? Kommer till jul.

DEMON’S SOULS ÅTERVÄNDER! Fullständig remake, har eventuellt den sjätte världen insatt (det visades upp lite snöiga landskap som annars inte finns med i spelet). Hett.

Arkane och Bethesda släpper Deathloop, ett actionspel med blaxploitation-stil där lönnmördare med superkrafter slåss mot varandra i en evig tidsloop. Starka vibbar av Dishonored-spelen, av förklarliga skäl.

Resident Evil 8 går under titeln Village och blir liksom sjuan ett förstapersonsspel. Ser lagom läskigt ut.

Capcoms andra nya spel verkar vara ungefär lika bisarrt som Death Stranding. I Pragmata möter en snubbe i rymddräkt en liten robot(?)-flicka och en digital katt medan en övergiven stad rivs sönder av ett jättemonster som kastar ut dem i rymden. Okej. Kommer inte förrän 2022.

Och så slutligen återvänder Aloy i Horizon: Forbidden West. Fullständigt makalöst snyggt, extremt storslagna miljöer och en fortsättning på äventyret med mer djurliv.

Allra sist avslöjades också, något oväntat, själva konsolen. Den har en extremt märklig design som inte liknar något annat, och påminner mest om en Dubai-skyskrapa. De släpper även två modeller, varav ”Digital Edition” helt saknar skivläsare. Lite intressant, men jag kommer nog att behålla valmöjligheten ännu en generation, tack så mycket. Inget pris dock.

Sammanfattningsvis då? En extremt solid samling spel med många klart spännande titlar. Kanske inget som får mig att kasta mig på förbokningsknappen, även om jag förväntar mig att konsolen blir väldigt svårhittad i höst. Demon’s Souls och Horizon ligger närmast till hands, tillsammans med Little Devil Inside, Kena samt möjligen Stray och Returnal. Men jag behöver se fler datum innan jag blir riktigt hypad.

Det här inlägget postades i Playstation 5, Spel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.