Jag spelar Oklahoma

Midsommarhelgen tillbringades i stugan och där finns det inte mycket att göra, vilket liksom är poängen. Lugn och ro finns det däremot gott om. Då kan man sätta sig ner och göra sånt som man aldrig gör annars, som att spela kort. Kortspelet som traditionellt spelas heter Oklahoma och vart det kommer ifrån ursprungligen vet jag inte. Det finns en variant av Gin Rummy som kallas Oklahoma och det är ett liknande spel, men de exakta reglerna stämmer inte alls.

Oklahoma spelas med två kortlekar (inklusive en joker) och påminner en del om mahjong. Målet är att samla 1000 poäng genom kombinationer av spelade kort. Liksom i mahjong kan man välja att antingen spela trissar, fyrtal eller stegar (i samma färg), eller att behålla dem på handen. Varje gång det är ens tur drar man ett kort från högen eller väljer att ta upp sakhögen (man måste kunna spela detta kort tillsammans med det man har på handen eller det som redan är spelat för att få ta hela högen), och efter att eventuellt ha spelat några kombinationer sakar man ett kort. Man får lägga till ett kort på en spelad triss och man får lägga till kort i en stege i samma färg.

Kort från 3-7 är värda fem poäng. Kort 8-kung är värda tio. Ess är värda tjugo, om de inte spelas som ettor i en stege (i så fall fem, vilket sällan händer). Tvåor är hjälpkort och kan fungera som vilket kort som helst, och får då denna poäng. Även jokern är hjälpkort men när man spelar den får man välja exakt vilket kort den motsvarar och sedan byta tillbaka till handen mot det kortet om man vill. Jokern är värd 100 poäng, men skulle man bli sittande med den på handen när någon annan ”gör räkning” så förlorar man 200 poäng. Slutligen har vi spader dam som är speciell. Spader dam får inte läggas i sakhögen och är värd 50 poäng, men man förlorar 100 poäng om man inte blir av med henne.

oklahoma_kortspel

När någon lyckas lägga ut alla sina kort (inklusive det kortet som sakas om det behövs) har den ”gjort räkning”. Den spelaren får 100 extra poäng och räknar ihop värdet på alla spelade kort. Andra spelare drar först av värdet på det de har på handen och lägger sedan till det de har hunnit spela. Om en spelare lyckas lägga ut hela sin hand på en gång får man en prick i protokollet som är värd 250 extra poäng när spelet är slut. Det hela upprepas tills någon har nått över 1000 poäng.

Spader dam är central eftersom hon både är värdefull och riskabel. Man bör ha en ”spader dam-täckning” som man kan spela henne med, exempelvis genom att ha två damer på hand eller att ha spelat en stege av spader nio-tio-knekt. Annars kan det lätt bli panikartat om man råkar dra henne när man bara har ett eller två kort kvar, eftersom hon inte får sakas.

I sakhögen hamnar ofta mängder av låga kort, men om spelet drar ut på tiden kan högen växa så mycket att det finns massor av kombinationer klara i den. Därför kan det löna sig att hitta något att spela det översta kortet med, så man får ta del av godbitarna i resten av högen. En annan taktik är att växla kort (dra och saka utan att spela något) för att få kompletta kombinationer på hand för att kunna få den värdefulla pricken, men i gengäld riskerar man att få minuspoäng för alltihop om någon annan gör räkning.

Testa gärna Oklahoma om du har ett par kortlekar och lite tid över. Och om någon skulle råka vet vart det kommer ifrån, eller om det är något som min mormor hittade på, så säg gärna till.

Lämna ett svar