Lego Friends Heartlake Hair Salon (41093)

Nytt år innebär nytt Lego och en uppfräschning av utbudet av delar. En av dessa är en sax, och som av en slump blev det både en frisör i Detective’s Office, en liten salong i det kommande temat Elves, och så den här, Heartlake Hair Salon. Efter att inte ha kunnat klippa sig på trettiosju år finns det plötsligt tonvis med alternativ för de gula figurerna.

Friends-temat har pågått i några år nu och en av de mest förekommande typerna av set är små butiker för cirka 250-400 kronor, som passar utmärkt att bygga in egen version av Heartlake med. Att det dök upp en skönhetssalong för husdjur före en frisör må väl vara hänt, men nu är i alla fall det problemet löst. Som de andra seten i serien är det här tänkt för lek, med en helt öppen baksida, och en ganska enkel layout.

lego_hairsalon01

Däremot kan man knappast avfärda det som en cynisk rosachock, nerdummad för småtjejer. Visst, rosa förekommer, men det är inte på något sätt nerdummat. Faktum är att en del tekniker som används i bygget är rätt kluriga och mer påminner om de lyxiga modulhusen. Särskilt den komplexa skyltningen (inklusive former som jag förmodar ska föreställa läppstift) kräver lite smarta och oväntade kombinationer. Även insidan är packad med detaljer, inklusive en fungerande spegel, stolar för klippning och hårtvätt, och en väntehörna komplett med kaffeautomat och glamourtidningar.

lego_hairsalon02

På det hela taget känns det inte alls som ett renodlat tjejset. Färgsättningen kombinerar rosa och lila med blått, vitt och svart på ett sätt som mer känns som kitschigt, trendigt åttiotal snarare än dockhus. Det finns därför massor av användbara delar som går att piffa upp trista kvarter med, vilket också är anledningen till att jag köpte det. Vita väggdelar och beiga plattor kommer alltid till användning, och jag har en specifik plan för alla lyxiga dekaler. Det enda som är fullständigt överflödigt är väl dessa enorma mängder lila håraccessoarer, men… helt i målgruppen är jag kanske inte.

Ett elegant lekset eller en hoper användbara delar? Oavsett vilket är det här en liten höjdare.

Lämna ett svar