Lego Ideas Exo Suit (21109)

Sedan en tid tillbaka har Lego sakta men säkert försökt lansera tanken på ett nytt klassiskt rymdlego, eller Classic Space som det kallas. Att de stoppade in en rymdlegogubbe i filmen var kanske bara en retroflört, men sen gav de honom ett gigantiskt rymdskepp, det näst största setet i filmutbudet, designat till stor del efter Classic Space-förlaga. Sen släppte de en retrorymdgubbe som bonus för att köpa annat på den interna shoppen. Och sen lanserade de Exo Suit, ett set som varit bekräftat länge men inte släppts förrän nu. Nu när CS-hajpen är som störst. Det kan vara en tillfällighet, förstås.

exosuit01

Exo Suit tillhör Cuusoo, som hann döpas om till Lego Ideas medan setet var i limbo. Det skapades av Pete Reid, som visade upp sina skapelser inom ”Neo Classic Space” i en alldeles egen bok. Exo Suit var en av hans många kreationer och väldigt populär, så det tog inte så värst lång tid att samla tillräckligt med röster via Cuusoo. När det väl blev godkänt var det Lego-designern Mark Stafford som tog över och försökte anpassa det hela till regelrätt standard. Även om den första dräkten var snygg så innehöll den många otillåtna sammansättningar (antingen på grund av hållfasthet eller slitage), var ytterst bräcklig och bestod också av delar som slutat tillverkas för länge sedan. Därför blev den färdiga versionen väldigt annorlunda, men med många designdrag från originalet.

exosuit02

Men jag tror inte att Pete är ledsen för det. I gengäld har Mark slängt in en kopia av robotsköldpaddan som är en annan av Petes kända skapelser, samt lite bråte att lyfta runt. Och framför allt stoppade Lego in två sprillans nya rymdfigurer i grönt. Lite bakgrund: när Classic Space var aktuellt så fanns väldigt få färger i Legos utbud. Det var i huvudsak vitt, svart, grått, rött, blått och gult, med grönt använt exklusivt för mark och växter. Förutom grått och grönt gjordes det rymdfigurer i alla färger, men sedan tidigt åttiotal har rymdlego alltså varit knutet till de fem grundfärgerna. Att få en ny Classic Space-figur (med undantag för den modernare hjälmen) är därmed en sensation. Att de sedan har döpts efter Pete och hans flickvän Yve är en ära som är få ickekändisar förunnat.

Om vi kollar på själva Exo Suit så är den extremt detaljerad, till den grad att det knappt går att känna igen som Lego. Det används massor av Technic, Bionicle-kulleder och diverse småplock för att skapa rörligheten (och den är ordentligt poserbar), men lite ”vanligt” Lego. Jag tror det förekommer en enda vanlig 1×2-bit, i genomskinligt gult. Resultatet är en mecha som Ellen Ripley inte skulle skämmas att banka aliens i.

Tyvärr finns det tre rätt stora brister, konstruktionsmässigt. Trots att Mark har förbättrat hållbarheten finns det svaga punkter. Dels är det handlederna, som bestod av en enda kopplingspunkt på originalet. Här är det istället en tunn stav som sitter inne i en hållare och fäster underarmen i handen. Det behövs minimalt med kraft för att slita loss händerna. Mer irriterande är ”kikarna” som sitter på fötterna. Det är en vanlig del för att skapa smådetaljer, men de sitter i allmänhet väldigt dåligt och på fötterna är det stor risk att de ramlar loss. Och så har vi axelplåtarna, som består av en urklassisk robotarm från åttiotalet. Tyvärr är även gjutformen från åttiotalet, enligt Mark själv den sista gången Lego använde den. Biten togs i produktion igen för robotarna i Spaceship, Spaceship, Spaceship!, och är väldigt, väldigt sliten. Lego är i vanliga fall ohyggligt precist och en vanlig 1×1-platta kan sitta stenhårt. Men de här armarna, som råkar sitta i en utsatt position, håller knappt ihop. Det sabbar kvalitetsintrycket en hel del.

exosuit03

På det hela taget är Exo Suit en riktigt snygg modell, som uppmuntrar till att börja bygga Neo Classic Space. Nog för att de gamla Lego-ansiktena var charmiga men nu när det finns tusentals olika ansikten att välja på har jag fräschat upp mina ursprungliga figurer från Futuron, Space Police och så vidare, och tänker hitta på något nytt bygge där de passar in. Men det finns också en fördel med själva Exo Suit: eftersom designen är väldigt enkel och renskalad är det lätt att man börjar fundera på modifikationer…

exosuit04

Lämna ett svar