Lego Ideas Ghostbusters (21108)

Jag älskade Ghostbusters-spelet som släpptes häromåret. Det var en lagom blandning av action och intelligent humor, precis som filmerna. Ett tag gick jag med Ray Parker Jr i hörlurarna hela dagarna och jag funderade på att köpa en modell av den ikoniska Ecto-1, ett av tidernas tveklöst mest kända filmfordon tillsammans med Millennium Falcon och tidsmaskinen från Back to the Future (som båda, som ett sammanträffande, finns i Lego-versioner).

Vid sidan av sina ordinarie egna och licensierade serier driver Lego projektet Ideas, som fram till nu hette Cuusoo. Där kan fans sätta ihop egna set och sedan hoppas att tillräckligt många stöttar dem för att Lego ska lägga märke till designen och göra en officiell version. Lite som en Kickstarter, förutom att Lego står för finansieringen och det sista vetot. Hittills har vi fått tre astronomirelaterade set, ett med Minecraft och ett med ovan nämnda Delorean. Styrkt av framgången med Back to the Future-setet och med 30-årsjubiléet lämpligt i antågande lade Brent Waller (för övrigt en NeoGAF-användare) upp en mycket trogen version av Ecto-1, tillsammans med figurer av Ray Stantz, Egon Spengler, Peter Venkman och Winston Zeddemore. Den drog ihop tillräckligt med röster på rekordtid och trycktes genom systemet av Lego snabbare än något annat.

lego_ghostbusters_01

Det är Legos egna designer Marcos Bessa som har gjort den färdiga versionen, men han är en av deras skickligaste. Konstruktionen är fylld av knepiga små moment som bygger upp den vita cadillac-ambulansens ikoniska utseende. Särskilt fönstren är smart utformade, där hela sidan byggs vertikalt och sedan hängs upp lite snett på hållare på insidan. Utöver Ghostbusters-loggan är det massvis av silverfärgade delar som ger en lite extra lyxig känsla åt setet.

Figurerna är i samma höga klass som andra licensierade serier, där det syns tydligt vilka karaktärer de är baserade på. Jag gillar nog mest legoversionen av Harold Ramis (må han vila i frid) som Egon Spengler. De har sina initialer på overallerna och ett extremt kompakt men detaljerat protonpack på ryggen.

lego_ghostbusters_02

Det enda som egentligen saknas är något att jaga. Det får inte finnas några nya modeller i Cuusoo/Ideas så det gick inte att göra en Slimer. Brent Waller har pysslat vidare med egna versioner av Stay Puft Marshmallow Man, hela Ghostbusters-högkvarteret och scenen på taket med Zuul och hundmonstren, men det känns knappast som något Lego kommer att producera. Å andra sidan släpps det nu separata Minecraft-set. Och Ghostbusters-setet har blivit en jätteframgång redan, så ingenting är omöjligt.

Det här är en extremt trogen tolkning av en ikonisk bil och en av filmhistoriens bästa hjältekvartetter. Hade det inte varit för ett visst annat set så hade det här troligen tagit platsen som årets bästa Lego…

lego_ghostbusters_turtles
”Who you gonna call?”
”Turtles, Turtles, Turtles!”
”… and it don’t look good…”

Det här inlägget postades i Film, Prylar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.