Lego Ideas Medieval Blacksmith (21325)

Vi är bara drygt en månad in på det nya året och redan har Lego släppt ett helt gäng set som allihop har potential att vara årets bästa. Medieval Blacksmith är en extremt efterlängtad återkomst för Lego till Castle-temat, via en framgångsrik kampanj på Ideas-plattformen. En medeltida smedja fanns redan i det väldigt tidiga riddarlegot från åttiotalet och fick en rätt ambitiös nytolkning i det kortlivade My Own Creation-konceptet i början av 2000-talet, som ersattes av Lego Factory och sedan blev Cuusoo och sedermera Ideas.

blacksmith01

För de 1899 kronor som det kostar får man en rätt rejäl låda Lego, inte riktigt lika stor som modulhusen men välfylld med delar. Instruktionsboken är oväntat tunn men i gengäld desto mer kompakt. Det märks tydligt att Lego har ett lite annat fokus med ”18+”-serien som Ideas nu ingår i, och det ställs lite högre krav på byggaren. Det är sällan särskilt komplicerat, man får bara vara uppmärksam, särskilt när det handlar om flera olika mörka färger bredvid varandra.

blacksmith03

Resultatet är en oväntat stor, sanslöst pittoresk medeltida stuga, med en smedja i bottenplan och ett charmigt äppelträd bredvid. Hela bygget är detaljerat och mysigt in i minsta detalj, som den lilla mossiga brunnen under trädet, en trave ved under trappan, valvbågarna i sten och själva smedjan som går att komma åt både inifrån och utifrån, och som har ett inbyggt ljus som, lämpligt nog, aktiveras av blåsbälgar.

blacksmith08

Fortsätter vi uppåt på utsidan övergår stenbyggnaden i klassiskt medeltida korsvirke, med huvudsakligen vita väggar som bryts upp av slitage och de bruna bjälkarna. Ingången till bostaden ligger på andra våningen och jag gillar verkligen hur den överhängande övervåningen hålls upp av rejäla bjälkar. Taket är mestadels gjort med fjälliknande sköldar i blått, mörkblått och svart, men längst upp är det ett lager mossa som ger en sandgrön färg, och enstaka bitar är trasiga. Tillsammans med en rejäl skorsten ger det hela en sagokänsla som vi egentligen inte har sett i Lego på senare år. Lite av konceptet fanns i Elves, men ett vanligt lektema har förstås aldrig i närheten av lika mycket detaljer.

blacksmith04

Våningarna lyfts förstås av separat som vanligt för att komma åt insidan. Smedjan är fullproppad med detaljer. Det finns ännu ett städ utöver det på utsidan, massor av verktyg, och förvaring för olika typer av ämnen inklusive en låda med järntackor. Här finns också en kolhög, en slipsten och några färdiga produkter i form av en hjälm, ett par axelplåtar och en Black Falcon-sköld. De här grejerna är ju i sig extremt eftertraktade för Lego-byggare, så det är nästan lite slöseri att bara gömma dem här inne. Om man inte köper extra uppsättningar av setet bara för bitarna då.

blacksmith05

Andra våningen är bostaden för våra två huvudpersoner, så vi kan prata om dem. Smeden är rödhårig med ett rejält skägg och ett lika rejält förkläde. Hans förmodade maka har en rätt ledig klädsel och är beväpnad med pilbåge. Färgerna antyder att hon kanske har en hemlig identitet. Heter hon möjligen Robin? Själva bostaden är i alla fall rymlig, byggd på en 16×16 stor platta, med ett dukat köksbord med två aningen överdimensionerade stolar, ett litet bord för att förbereda mat, en vedeldad spis som utnyttjar samma skorsten som smedjan och, roligt nog, en smörkärna. En enkel trappa leder upp till övervåningen.

blacksmith06

Där lyfter man enkelt av ena sidan av taket, som bara vilar i några rännor, för att komma åt insidan. Det här är den minst detaljerade delen av huset, men det finns ändå en del kul. Det finns en liten skrivpulpet, komplett med bläckhorn och en liten lampa. På golvet ligger en björnfäll, som byggs upp av diverse tiles. En liten kista innehåller en ryggsäck och kompass, som ger ytterligare personlighet åt det här paret, och så en tjusig dubbelsäng med rutigt täcke.

blacksmith07

En smedja är ju inte mycket värd utan kunder, och här har vi ytterligare en höjdpunkt. Det är två Black Falcon-soldater som kommer åkande med häst och vagn. Båda figurerna är fantastiska, med ett moderniserat tryck på kroppen och roliga, intressanta karaktärsdesigner. Bara det faktum att man faktiskt kan prata om karaktärsdesign i ett Lego-set talar för att man har ansträngt sig lite extra här. Båda har har extra hjälmar om man vill göra dem mer redo för strid, men i huvudsak bör det här vara en ganska fredlig scen.

blacksmith02

Jag var aldrig något stort fan av riddarlego. Jag hade fullt upp med stadslego och rymdlego, och lite senare kom piratlegot och tog över mitt intresse. På senare år har jag ägt en del av de mer ambitiösa riddarlegoseten som Kingdoms Joust, Medieval Market Village och Mill Village Raid, men de har mestadels prioriterats bort och sålts allt eftersom. Jag kunde däremot inte motstå det här. Det är ännu tjusigare i verkligheten än på bilderna, och även om jag behöver fundera lite mer på saken så kan det redan vara ett av mina favoritset någonsin, så himla mysigt är det.

blacksmith09

Sen kan man ju krasst konstatera att det knappast är någon risk att jag inte kan få pengarna tillbaka. Det har inte ens funnits ute i en vecka och är redan slutsålt för tillfället på Legos hemsida. För några år sedan släpptes också ett Ideas-bygge i liknande skala, Old Fishing Store, som nu går för dubbla priset. Det här bli minst en lika stor favorit, och med tanke på hur många Ideas-set som Lego har på gång nu (Nalle Puh släpps i vår någon gång) tror jag inte att det blir särskilt långlivat.

Men som sagt, även om jag köpte det med andrahandsvärdet i baktanke, så tror jag inte att jag kommer att kunna göra mig av med det. På samma sätt som Pirates of Barracuda Bay och Benny’s Spaceship, Spaceship, Spaceship, är det en fantastisk uppdatering av barndomens bästa Lego. Det går inte att göra något annat än att kapitulera för nostalgin.

Lämna ett svar