Liftarens Guide till Galaxen blir spel… igen…

Det finns få böcker som är roligare än Liftarens Guide till Galaxen. Det skulle möjligen vara Discworld-serien i vissa ögonblick, men den är snarare underfundig än rent ut hysteriskt rolig. Douglas Adams mästerverk är svårtolkat, mest eftersom det krävs en sjuhelsikes detaljrikedom för att matcha fantasifullheten i berättandet. Filmen som kom för några år sedan belyste just det. Den var hyfsad men halvhjärtad och därmed i stort sett… menlös.

Men nu ska Liftaren bli spel och bakom spakarna står Hothead, som tidigare gjort Penny Arcade Adventures och Deathspank. Ganska duktiga typer, alltså. Inget annat är bekräftat, varken format eller genre, men jag hoppas nog på någon form av äventyrsspel. Frågan är om jag helst vill ha något som följer boken slaviskt eller ett fristående spel. Det finns onekligen en hel del bisarra äventyr att utforska, oavsett vilken av de fyra främsta huvudpersonerna man fokuserar på.

Jag säger ”igen” eftersom Liftaren faktiskt blev ett spel, för länge sedan. Infocom gjorde ett textäventyr som jag faktiskt äger i original, Amiga-versionen, via samlarboxen Lost Treasures of Infocom. Eftersom det är aningen frustrerande på gammalt textäventyrvis kom jag aldrig längre än att jag lyckades få in babelfisken i örat uppe på vogonskeppet, men det sägs vara en riktig höjdare enligt de sju personer som lyckats klara hela.

Det här är i alla fall extremt lovande. Det är nog dags att börja dränka in handduken med näringslösning och förbereda sig på en maratongenomspelning redan nu.

3 tankar kring ”Liftarens Guide till Galaxen blir spel… igen…

  1. Felix

    Länkar till (och recensioner av) tusentals gamla och framför allt nya textäventyr (många lika bra som Infocoms gamla klassiker) finns på Interactive Fiction Data Base . De tre viktigaste författarna/speldesignarna i genren sedan mitten av 90-talet är Andrew Plotkin, Adam Cadre och Emily Short. (Tre bra och sinsemellan mycket olika spel för den som inte spelat textäventyr på länge är ”Aotearoa”, ”Lost Pig” och ”The King of Shreds and Patches”.)

  2. Leorio

    Jag gav mig på spelet en gång i tiden, men jag kom inte särskilt långt nej.

    Har funderat på att testa några gamla textäventyr igen, för att det var så länge sedan, att jag närmast glömt hur de var. Och för att se om man kanske är lite klipskare på dem i vuxen ålder.

  3. J_O_G

    Detta kan nog bli kul. De valde ju det perfekta datumet för utannonsering dessutom.

    Det gamla textäventyret är värt att spela, tack vare att mycket av texten skrevs av Douglas Adams själv och därför är riktigt rolig. Men jag tror inte att det är värt att försöka utan en walkthrough då spelet är dumt konstruerat så att man lätt kan fastna för att man missade att plocka upp någonting tidigare i spelet på ett ställe som man sedan inte kan komma tillbaka till…

    Spelet går i alla fall att hitta gratis, och lagligt, på internet.

Lämna ett svar