Lite stiltje i World of Warcraft

Med Yakuza och Dynasty Warriors mer eller mindre avklarade (snacka om att det finns mycket smågrejs att syssla med i de spelen!) har jag återvänt till World of Warcraft. Min worgen har precis blivit klar med Deepholm, ett ställe som jag bara besökte som hastigast tidigare. Den här gången har jag gjort praktiskt taget allt och ännu en gång är jag imponerad av hela stället. Även om det har blivit lite väl linjärt är det också proppfullt med coola och intressanta uppdrag. Hela grejen med luftskeppen var fräsch och rolig, jag gillade de två bossfajterna mot tillfångatagna drakar och det var onekligen kul att dunka ner troggs från klipporna. Sen var också troggbossen som flyr genom ett minfält av explosiva svampar en rolig variant som jag inte riktigt sett något liknande av i spelet. Men bäst hittills var draken där man slåss från svävande stenar och måste hoppa fram och tillbaka mellan dem för att inte bli grillad. Trots att det var aningen bökigt som rogue var det desto roligare. Jag gillar bossar som man kan besegra praktiskt taget naken bara man vet vad man gör, det behövs mer sånt.

Nu har jag bara ett litet besök i Uldum, som jag mest tänkte ägna åt arkeologi, och sedan är jag redo för Twilight Highlands som jag också tänkte slutföra den här gången. Senast blev det bara dvärgdelen gjord, mer eller mindre.

Men sen då? Jag har redan kört mig less på heroic dungeons och Outland och Northrend är fortfarande i för färskt minne för att jag ska stå ut med att plöja igenom dem med min paladin. Med tanke på hur briljanta alla zoner jag verkligen har spelat från början till slut har varit så finns det ju mycket ospelat kvar på 1-60 men jag tänker seriöst inte spela upp ännu en figur att lägga tid på utöver min krigare, magiker, rogue och paladin.

Jag har heller inte tid, ork eller lust att köra räder, så personligen mår jag inte dåligt av att nästa omgång räder dröjer. Att nästa patch blir Zul’Gurub och Zul’Aman passar mig utmärkt. Men samtidigt börjar jag fundera på hur det står till hos Blizzard egentligen. Hur lång tid ska det ta att få klart 4.1? Det handlar trots allt mestadels om två renoverade instancer. Kommer vi att vara där innan månadens slut? Och hur länge kommer sedan Firelands och 4.2 att dröja? Sensommaren?

Man ska väl i och för sig aldrig någonsin lita på något som sägs i ett World of Warcraft-forum, för om man trodde allt man läste där skulle spelet ha tjugotvå spelare just nu som allihop bara hade glömt att avsluta kontot. Men samtidigt verkar det vara en ganska allmänt spridd uppfattning att folk längtar efter något nytt. Riktiga casualspelare är inte så illa ute, de har fortfarande massvis av soloinnehåll och enklare instancer att göra. Lite mer inbitna spelare som mig grottar ner sig i en alt eller två eller kör lite heroics. Men sen kommer vi till rädspelarna och de har stött på patrull. Normala räder är överstökade nu men heroic-räder är på tok för svåra. Glappet däremellan verkar vara för stort. Det här är också en grupp som traditionellt varit den som gnäller mest och det är väl kanske det som hörs nu, men att en stor andel av de trogna spelarna praktiskt taget inte har något vettigt att göra är ett problem. Sen har vi de riktigt seriösa rädarna och de har fullt upp med att klara heroics och ge sig på Sinestra. Det lär nog fortfarande ta någon månad innan de är klara så kanske är Firelands i lagom tid för dem. Fast där snackar vi om en väldigt liten procent, samma procent förmodligen som hade Naxxramas, den ursprungliga, avklarad långt innan Outland slog upp portarna.

Tvärtemot vad många tror har inte Blizzard oändliga resurser och det är sammanlagt några hundra utvecklare som ska jobba med Diablo III, Zerg-expansionen till Starcraft II, nästa World of Warcraft-expansion, löpande World of Warcraft-uppdateringar och så förstås Titan som kommer att sluka mer och mer resurser allt eftersom det närmar sig sin planerade 2014-premiär. Visst måste man prioritera och satsa framåt, men ibland känns det som att World of Warcraft börjar tas för givet. Toleransen mot väntetider blir sämre och sämre ju längre man har spelat. Hur länge till finns massorna kvar?

Lämna ett svar