Massor av nyheter från Tokyo Game Show

Suikoden är tillbaka! Nog för att det ryktades om att Konami hade något på gång, men jag hade aldrig vågat hoppas. Det är inget Suikoden VI, men just nu vet jag inte om det är något att sikta på överhuvudtaget. Men det kommer en remastrad samling av de första två spelen. Det är fortfarande samma sprites, men bakgrunder och porträtt är omgjorda och dialogen verkar nyöversatt. Det är välkommet att vi slipper hemska filter på särskilt Suikoden II, som hade fenomenala lågupplösta sprites. Jag blev aldrig klar med min genomspelning av de här två på Vita, men nu får jag definitivt en anledning. Frågan är väl bara om Konami kommer att remastra även de fyra Playstation 2-spelen härnäst. Det är ju dock betydligt mer jobb eftersom de inte har åldrats med lika mycket värdighet.

Vi får dock inte glömma att det här ändå bara är en nostalgitripp i brist på något nytt. Och det nya spelet är Eiyuden Chronicle, som också visades upp igen. Det ser väldigt lovande ut även om den grundläggande konflikten mellan de två hjältarna fortfarande verkar vara en repris på Riou och Jowy. Eiyuden gör att jag egentligen inte saknar Suikoden VI, och även om Konamis nyutgåva känns lite som ett fult sätt att haka på Eiyuden-hypen så bör båda spelen lyfta varandra.

Mitt näst mest efterlängtade spel, Street Fighter 6, fick åtminstone hysteriskt mycket nyheter nu. Ken, Dhalsim, Honda och Blanka visades upp och ser allihop fräscha ut. Men World Tour ser ut att bli extremt påkostat. Det är en stor stad där man får skapa sin egna karaktär som sedan springer runt och utmanar andra, och går i lära under de klassiska hjältarna för att lära sig deras tekniker. Själva karaktärsbyggarverktyget är väldigt detaljerat och det lär gå att göra det mesta. Det hela påminner lite om det stora äventyrsläget i Soul Calibur 6. Många frågor återstår dock. Är det på samma sätt som i Namcos spel en enda ”huvudperson” vi får skapa, eller kan vi göra ett helt gäng? Kommer vi att kunna spela online med dem (det utgår jag nästan ifrån)? Kan vi blanda specialtekniker eller klonar vi bara till exempel Ryu? Hur kommer det att fungera med helt andra karaktärsmodeller, till exempel en pytteliten tjej med Zangiefs rörelser? Och, kanske viktigast, hur mycket låtsasvaluta kommer vi att behöva köpa för att låsa upp alla grejer?

Nåväl, det verkar finnas extremt mycket att göra i alla fall, även för nykomlingar. Även Battle Hub visades upp och det är en Playstation Home-doftande arena där du kan spela mot andra direkt i Street Fighter 6, men också spela lite gamla arkadspel inklusive Super Street Fighter 2 Turbo och, tydligen, äldre spel som Magic Sword och Final Fight. Det finns också turneringar, fotobås och möjlighet att shoppa kläder till sin karaktär.

Sen avslöjades också precis hela startrostern, som lite oväntat inte innehåller alla de 22 karaktärerna som läckte tidigare. Dee Jay, Marisa, JP, Lily, Manon, Zangief och Cammy dök upp, åtminstone i form av artwork. Det innebär att spelet börjar med 18 karaktärer, två mer än Street Fighter 5, men att Akuma, A.K.I., Ed och Rashid blir DLC. Det är kul att det åtminstone blir så många nykomlingar från början, men att resten av gänget i princip består av Street Fighter 2 – igen – är lite trist.

Hur som helst, många trevliga nyheter kring några av mina favoritspel, så Tokyo Game Show 2022 har redan levererat för mig.