Minifigurmassaker i I Love That Minifigure

Samtidigt som Great Lego Sets släppte också DK den här boken, I Love That Minifigure. På närmare tvåhundra sidor presenteras lika många minifigurer i alla tänkbara stilar och åldrar, från de första rymdgubbarna och riddarna till Velma från Scooby-Doo och Sheldon från Big Bang Theory. Det är en eklektisk blandning som bara är vagt ordnad enligt teman som ”skurkar” eller ”yrken”, men generellt med tyngdpunkten på senare år då detaljerna onekligen blivit bättre och bättre med tiden. Det är också proportionellt extra många exklusiva figurer som garanterat inte går att få tag på idag, inklusive gjutna guldversioner av Boba Fett och speciella figurer utformade för fangrupper.

ilovethatminifigure01
”I Love That Minifigure” och Jar Jar Binks i samma andetag. Does not compute.

Varje figur är snyggt fotograferad och har en massa fakta, och oftast någon unik anledning att få vara med i boken, som att Yoda var den första figuren med korta ben (vilket senare lade grunden för The Hobbit-figurerna och generella barnfigurer), att professor Quirrell var den första med två ansikten (för att få med Voldemort-ansiktet gömt i turbanen), eller den första figuren med något annat än standardansiktet (piraterna från 1989). Det påpekas också att vissa figurer inte kvalificerar sig, som minidockorna från Friends eller de överdimensionerade ”bigfigs” som Hulken och diverse djur. Samtidigt räknas märkligt nog spindlarna från Chima fortfarande som minifigurer. Nåväl.

Precis som Great Lego Sets är det ett rätt blandat urval, men förutom att man fokuserar på unika nyheter och vissa ofrånkomliga favoriter så är det väldigt godtyckligt och hoppigt. Med gissningsvis femtusen olika utgivna figurer går det förstås inte att täcka in någon komplett serie och I Love That Minifigure är därför varken en samlarguide eller, ironiskt nog, en lista över särskilt omtyckta figurer. Möjligen en inblick i den enorma mångfalden som har tillverkats. Jag förstår mig inte riktigt heller på ovanlighetsgraderingen, som visserligen har full koll på vissa exklusiva figurer, men någon som Luna Lovegood som bara släpptes i ett set för fem år sedan och redan kostar 250 kronor borde inte klassas som tre av fem. Å andra sidan, allt är relativt. SDCC 2013-versionen av Superman i svart får du ge 8500 kronor för idag, och några inbillar sig att de kan få 12000 kronor för Mr Gold (som jag sålde för cirka 5000 kronor för två år sedan och var rätt nöjd med det).

ilovethatminifigure02

En brist med boken, som delas av nästan alla av DK:s böcker, är att den har en exklusiv figur för att göra samlarna riktigt galna. I det här fallet är det en zombieversion (alltid eftertraktat) av den trista skaterpojken från minifigursamlarseriens första upplaga. Och som vanligt finns han i en plastbubbla som dels gör omslaget inkomplett och dels tar upp halva bokens tjocklek i ett kartongsjok. Jag hade hellre sett det dubbla sidantalet och ingen figur.

Jag köpte den här boken på ett infall tillsammans med Great Lego Sets, och förutom en del lyfta ögonbryn (främst över obskyra delar som jag aldrig har reflekterat över) så bjöd den inte på särskilt många höjdpunkter.

Lämna ett svar