När en Lego-träff blir lite väl spännande

På söndag åkte jag ner till Sundsvall tillsammans med Swestar, en annan Swebrick-medlem från Östersund. Det hade kallats till en lokal Lego-träff och 20 mil bort är lokalt när man bor norr om Dalälven. Det fanns ingen ordentlig dagordning men några punkter hade vi på schemat.

Först träffade vi värden på hans jobb där han demonstrerade en minst sagt maffig skrivare i storleksordningen småbil. Jag fick direkt hundratals idéer på saker jag skulle vilja ha tryckta på legobitar… men det får bli längre fram. Vi fick även kika på en laserskärare och en 3D-printer. Jepp, jag skulle vilja ha allihop. Nepp, jag har varken det garage som behövs för att rymma dem eller cirka miljonen kronor för att införskaffa hela maskinparken.

Efter en flottig lunch på Biteline (ett lokalt Sundsvalls-fenomen), där vi störde oss på att barnen runtomkring skrek så mycket att vi vuxna inte kunde diskutera Lego, åkte vi ut till Toys R Us och Barnens Hus (numera det extremt fantasifulla Children’s House) och finkammade hyllorna efter spännande rabatter.

Hemma hos värden, Shiftaltcmd, blev det allmän visning av hans och sonens samlade Lego. Hela gruppen blev helt begeistrade av lyxprylar som UCS Millennium Falcon, Ewok Village och Haunted House, och medan jag kikade närmare på ett piratskepp som saknas i samlingen så ägnade sig Star Wars-fansen åt att diskutera skillnader i olika utgåvor av Slave One.

Det blev dags för en liten ”show and tell”, då vi hade tagit med lite egna verk. Jag hade några av mina egenhändigt omgjorda rollspelsfigurer samt ett par av arkadmaskinerna från Trendy Arcade. Swestar hade några läckra rymdskepp i miniatyr, som återigen bevisade legots mångsidighet med en koppling som nästan inte gick att lista ut förrän han plockade isär och visade. Han hade också en riktigt tjusig steampunk-mecha packad med detaljer.

lego_steampunk_mecha

Allihop blev dock utklassade när EpsilonEta tog fram sin Volkswagen-modell, som förvandlas till en rätt trogen kopia av Bumblebee från serierna. Bilder kan inte göra den rättvisa, för själva förvandlingen är fascinerande komplex. Som om inte det räckte visade han också Optimus Primes huvud och ett påbörjat projekt för att göra en liknande modell av Sunstreaker. Med uttryck som ”nu är det bara att packa ihop och sälja allt” var vi tämligen imponerade.

lego_bumblebee

Efter fika och lite affärer (jag köpte ett vikingaskepp från en äldre serie) och en plan att återsamlas när det blir dags för Lego the Movie var det dags att åka hem. Tjugo mil utan gatlysen och inte en snöflinga på marken innebär totalt jävla mörker. Vi satt och diskuterade hur riskabelt det är att köra under såna förhållanden och hade precis slagit på helljuset igen efter ett möte när ett huvud dyker upp vid sidan av bilen. Swestar girar, det hörs en smäll längs sidan och vi rullar vidare, tills vi återfår sinnesnärvaron och stannar några hundra meter längre bort.

Efter ett samtal med polis och senare en jägare visar det sig att det måste ha varit en kronhjort som sprang in i oss, men den återfanns inte vid vägen. Tur i oturen var att den bara snuddade vid sidan och träffade backspegeln, bakdörren och baklyset. En meter längre fram hade vi kunnat ha den i knät. Efter att ha konstaterat att bilen var brukbar rullade vi vidare i pensionärsfart resten av färden. Som bara för att skrämmas så dök en älg upp en halvtimme senare, dock redan på andra sidan vägen. Aldrig har det varit så långt till Östersund.

lego_träff

Lämna ett svar