Nausicaä är grunden till allt

Allt i japanska rollspel, då. Och kanske lite till. Filmen, och serien som skapades för att motivera utgivaren att publicera filmen, släpptes innan den japanska spelbranschen riktigt hade tagit fart, och är fortfarande ett mästerverk över trettio år senare. Den är fantasifull, vackert tecknad och både actionfylld och stillsam. Det märks också tydligt vilket inflytande den har på senare verk, varav många själva är förebilder i spelvärlden.

* Hironobu Sakaguchi har uttryckligen berättat att den inspirerade Final Fantasy, främst det faktum att chocobos är tagna rakt av från den här filmen. Hayao Miyazakis fäbless för luftskepp (även i Laputa, Howl’s Moving Castle och Porco Rosso) blev också återkommande inslag. Möjligen skulle man kunna säga att idén med att framma supervarelser för en enstaka jätteattack också är inspirerat av Nausicaä.

* Shigeru Miyamoto har också nämnt inspiration från Ghibli utan att gå in på detaljer.

* Konceptet med ett litet gulligt djur som maskot förekommer ofta i äldre rollspel som Lunar. Kanske skulle man kunna säga att det också inspirerade Disney att stoppa in smådjur som sidekicks överallt – kanske inte omöjligt då Disneys tecknare ofta har hyllat Ghibli. Sen är ju Teto nästan identisk med Eevee från Pokemon.

* Designen på Ohmu och pansarvagnarna för tankarna till Metal Slug. Ohmu har även inspirerat fiender i en rad spel som Crystalis och Viewpoint, och många andra spel såsom Mr Gimmick har lånat andra insektsvarelser från filmen.

* Även Fumito Ueda säger sig vara inspirerad av Nausicaä. Slottet med sina väderkvarnar för tankarna till Ico, och hela grejen med en öde värld med gamla ruiner och jättemonster är ju återkommande hos Team Ico. Jag skulle också hävda att Earthen Peak i Dark Souls II är väldigt likt, men där används vindkraften för att pumpa upp gift istället för att hålla det borta.

* Även Panzer Dragoon hämtar tydligen mycket inspiration från Nausicaä.

* Och så kan man tydligen argumentera rätt framgångsrikt att stora delar av Reys introduktion i Star Wars: The Force Awakens är hämtad från Nausicaä:

Det här inlägget postades i Film och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar till Nausicaä är grunden till allt

 1. Mikael skriver:

  Svårt att säga eftersom jag inte såg den förrän 2001. Men Laputa var också sjukt inflytelserik på manga, anime och spel, så hela grejen med en massa luftskepp och flygande städer och vänliga jätterobotar har använts en miljon gånger. Det finns stora inslag av Laputa i Team Icos spel och många andra.

 2. Leorio skriver:

  Då kanske du kan svara på en fråga som jag funderat på de senaste veckorna:

  Jag har börjat att titta igenom alla Ghibli-filmerna, och jag uppfattade Laputa som mer ”vanlig” än de andra filmerna. Och jag undrar om den var mer ”traditionell” när den kom, eller om den har kopierats så mycket sedan dess så det är därför jag uppfattar den som mer ”vanlig”?

 3. Erik Malm skriver:

  Ohmu är också boss på den fjärde nivån i Ghouls ‘n Ghosts/Daimakaimura.

  När Natalia och jag just sett filmen tyckte vi att sättet min väska låg på påminde om en Ohmu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.