Och så var 3DS räddad

Märkligt, det där. För några dagar sedan verkade det som att 3DS var på väg mot slutet. Nu tror jag att den har en chans. Av en anledning: Monster Hunter.

Att Monster Hunter Tri var på väg visste vi redan, tillsammans med den där monstrositeten till kontrollåbäke. Men jag trodde att det var någon sorts tröstpris till Nintendo liksom alla andra konverteringar till maskinen, och att Monster Hunter 4, ett nytt och spännande spel, var reserverat för Playstation Vita. Nu blir det inte så. Monster Hunter 4, den fjärde riktiga delen i en av Japans mest populära serier de senaste fem åren eller så, kommer till 3DS. Möjligen nästa år.

Det går inte att överskatta. Monster Hunter är Japans svar på Call of Duty eller för den delen World of Warcraft. Nästan, men inte riktigt, i klass med Dragon Quest eller Pokemon vad gäller ren hysteri. Monster Hunter är mer eller mindre ensamt ansvarigt för att Playstation Portable blev en jättesuccé i Japan och varje gång ett spel har släppts har försäljningen rusat i taket. De fyra bärbara varianterna har tillsammans sålt över elva miljoner exemplar, i en serie som mer eller mindre aldrig slagit i väst, och Monster Hunter Freedom 3 är Capcoms fjärde bäst säljande spel någonsin. Monster Hunter är också orsaken till att en himla massa japanska rollspel förvandlats till halvactionspel med en massa loot och MMO-aktiga uppdrag. Nier, White Knight Chronicles, Infinite Undiscovery, Xenoblade och säkerligen många fler.

Det här är en jättetriumf för Nintendo. Kanske jämförbar med när Sony lyckades knycka Final Fantasy för första gången. Om inte Sony har något alldeles särskilt att berätta om på sin konferens imorgon så kommer miljontals Monster Hunter-fans att flockas till 3DS. Sen behövs bara ett nytt Pokemon så är åtminstone den japanska marknaden tryggad för lång tid framöver.

Lämna ett svar