Pewdiepie är ett klantarsel

Efter en video där Pewdiepie presenterade ett klipp där två killar visar texten ”death to all jews” är måttet rågat. Han har tidigare varit extremt burdus med sin ”humor” och sagt en del korkade saker som sedan avfärdas som skämt, men nu blir det lite svårare att skratta. Disney, som äger hans paraplybolag Maker, säger nämligen upp kontraktet. I samma veva avbryter även Youtube samarbetet med honom. Även om han behåller sin kanal så har han alltså förlorat två stora samarbetspartners och kan i bästa fall traggla på som en vanlig videoproducent framöver.

Nu tror jag inte att Felix är en fullfjädrad nazist eller nåt sånt, och jag tror inte att det finns någon djupare tanke bakom det hela. Däremot borde han vara fullständigt medveten om att en stor del av hans publik är barn, och som förebild har han banne mig ett ansvar att uppföra sig som folk och inte medverka till att normalisera rasism och sexism. Hela den här grejen ”det är ju bara ett skämt, lol” har infekterat internet och är minst lika ofta en ursäkt för faktiska rasister att häva ur sig dumheter utan påföljd, och i dagens polariserade läge är det än viktigare att ta avstånd.

Därför tycker jag inte ett dugg synd om honom. Det här kommer att svida ordentligt i plånboken, även om han knappast har fått sin karriär förstörd och inte heller ligger på ruinens brant. Det är inte mer än rätt. Förhoppningsvis lär han av sina misstag och kommer tillbaka, mer ödmjuk och eftertänksam. Sen får han fortsätta stoja och tjoa sig genom vilka spel han vill.

Det här inlägget postades i Spel och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Pewdiepie är ett klantarsel

 1. Erik Malm skriver:

  Mmm… illa valt tillfälle, och dessutom på ”cheap heat”-nivå (en wrestlingterm för mer eller mindre förolämpande eller chockerande uttalanden som ”heels” (”skurkar”) använder sig av för att snabbt få publiken emot sig).

  Jämför med den ökända kuppen mot ”Robinson-Emma” i ”Ursäkta röran (Vi bygger om)” 2002*. Jag försvarar inte den cyniska förnedringen av EA som person (och värre blev det i ”Dolce Vita”**), men inslaget borde ha blivit en varningsklocka: hur många andra i vår generation (och yngre) besitter så bristfälliga historiakunskaper?

  *
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article10267012.ab
  **
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/fredrikvirtanen/article10602696.ab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.