Pianolugn signerat Yiruma

För ett tag sedan blev jag tipsad om den koreanska musikern Yiruma. Jag har strölyssnat på hans musik till och från över Youtube men till slut blev jag less på den skrovliga ljudkvalitén och köpte en skiva istället. Och inte vilken skiva som helst utan The Very Best of Yiruma, en massiv samling på 49 stycken, allihop ljuvligt framförda pianomelodier.

Den här genren brukar lite avfärdande kallas ”world music”, ”easy listening”, ”new age” eller rent förolämpande ”hissmusik”, men det finns mycket att gilla i den här stilen. Det är klassisk musik men med lite mer moderna grepp. Popklassiskt, ungefär. Oftast är det lugna ballader med enbart piano, men några av låtarna har finstämda komp och i vissa fall sång, och ibland blir det lite jazzigt.

”May Be”, ”River Flows in You” och ”Kiss the Rain” är några av hans främsta kompositioner men det finns mycket annat att lyssna på också. Jag gillar gitarrkompet i ”Nocturnal Rainbow”, den hoppfulla melodin i ”Wonder Boy” och de sköna stråkarna i det andra spåret på den tredje skivan (som tyvärr bara är döpt på koreanska).

På den tredje skivan kommer också en del av sånginslagen, inklusive en riktigt vacker variant av ”River Flows in You”. Stycke fem är också utmärkt. Ja, hela skiva tre är fantastisk med undantag för det märkliga valet att ha en duett med ett litet jobbigt barn i ”Dream”.

Jag antar att Yirumas rena pianostycken har lättare att slå internationellt, åtminstone inom den smala genren, men jag föredrar de mer komplexa arrangemangen där pianot får sällskap. ”To My Heart” och ”Beloved” är riktiga höjdare som jag lär lyssna på mycket framöver.

Lämna ett svar