Så mycket Suikoden som skulle kunna vara

Det är lite deprimerande att se hur lite Konami bryr sig om Suikoden. Sedan det senaste ”riktiga” spelet i serien släpptes har det gått sex långa år, praktiskt taget en hel konsolgeneration. På den tiden har det kommit ett DS-spel (Suikoden Tierkreis) och två PSP-titlar (en samling med ettan och tvåan samt ett nytt Tierkreis-liknande), men bara DS-spelet har släppts i väst. Konami har släppt Suikoden till Playstation Store, men inte i Europa.

Jag är väl medveten om att köpkraften hos fansen, hur fanatiska de än må vara, inte kan jämföra sig med exempelvis Final Fantasy. Men ändå känns det som att Konami helt ignorerar en ganska stor marknad. PSP-spel säljer inte mycket i väst, men om det är något som säljer så är det rollspel. Så svältfödda som Suikoden-fansen är vore det inte heller osannolikt att PSP-titeln skulle kunna sälja en del i alla fall. Och jag vägrar tro att en digital nyutgåva av ett av världens mest eftertraktade samlarobjekt (efter Panzer Dragoon Saga) inte skulle sälja så inihelvitte.

Men varför nöja sig med det? Låt mig lista alla Suikoden-projekt som skulle kunna finnas, om inte Konami hade förvandlats till The Metal Gear Company, i ordning från fullständigt osannolik till så uppenbar att det redan borde finnas.

* Suikoden VI till Playstation 3, Xbox 360 och Wii U. Högupplöst med celshading-grafik som ett fräschare Suikoden V. En fortsättning på historien från Suikoden III som utspelar sig i Harmonia, givetvis med Yoshitaka Murayama som författare. Fumi Ishikawa får gärna designa det också, annars fungerar det med Junko Kawano.

* Suikoden VI till 3DS eller Vita. Som ovan fast med något mindre ambitiös grafik. Ska förstås släppas i väst.

* Suikoden Anthology till valfritt format. En samling med Suikoden I-V, Suikoden Tactics och översatta versioner av Suikogaiden-spelen. Ett smidigt sätt att få uppleva hela serien, och det skulle förstås gå att spela i kronologisk ordning. Det vore också en bra sammanfattning inför det ovanstående…

* Som ovan, fast utan nyöversättningar, och alla spelen helt enkelt släppta separat för nerladdning på Playstation Network. Ni vet, Konami, det går att ladda ner Playstation 2-spel numera.

* PSP-samlingen med Suikoden och Suikoden II släppt för nerladdning i väst.

* En översatt version av Gensō Suikoden: The Woven Web of A Century till PSP och/eller Vita.

* Suikoden och Suikoden II släppta separat för nerladdning i väst.

Det borde väl inte vara så svårt? Tills vidare får jag väl följa uppropet på Facebook och hoppas… men det känns som att det ska till betydligt fler än 108 hjältar för att stoppa den här orättvisan…

Lämna ett svar