Shoot’em up-sommar: Mushihimesama

Länge var det ett elände att vara ett fan av klassiska shoot’em ups. Spelen tenderade att enbart släppas i Japan, förutom om de någon enstaka gång råkade hamna på en budgetutgivare och direkt i en reaback någonstans, vilket förstås aldrig hände de riktigt bra spelen. Men numera går det att komma över väldigt många klassiska shoot’em ups till väldigt rimliga priser. Jag har utgått från topplistan på Shmups Forum för att få en överblick över vad som bör prioriteras, och kommer att lista placeringarna som jag har testat.

Mushihimesama är ett av Caves mer lättillgängliga spel, både spelmässigt och att få tag på. Det släpptes till och med på Iphone en gång i tiden, men den versionen lär du inte kunna spela idag. Dock kan PC- och Switch-spelare fortfarande lätt få tag i den här höjdaren, som bjuder på sedvanlig intensiv action. Här är temat gigantiska insekter och handlingen, som i princip är irrelevant, är en våldsam tolkning av Nausicaä. Som vanligt handlar det om att ta sig igenom väggar av skott genom att hitta mönster och utnyttja det faktum att bara mitten av din figur går att träffa.

Den enda nackdelen med Caves shoot’em up är att de tenderar att bli ganska likartade, och att spela flera på raken blir lite enahanda. Jämfört med Ketsui tycker jag också att det blir lite väl vansinnigt framåt slutet, utan ens en sportslig chans när din insektskrigare i princip måste försöka flyga genom en stickad jumper av fiendeskott. Mushihimesama har dock fördelen att du inte behöver jaga runt efter importmöjligheter, utan i lugn och ro kan prova på Caves vansinnesaction när den är som nästan bäst. Och faktum är att kaoset nästan blir meditativt, när det inte finns något annat att göra än att reagera. Ingen taktik, ingen planering, bara nerver.