Slut på Transformers-filmerna

Det sägs att man bara ska säga bra saker om de döda. Michael Bays Transformers-filmer är döda. Bra.

På en investerarkonferens i samband med Toyfair 2018 meddelade Hasbro att Bumblebee-filmen (som är en prequel som utspelar sig på åttiotalet) blir den sista filmen, och att den planerade sjätte filmen alltså inte blir av. Det finns inte heller några nya filmer inplanerade förrän tidigast 2021. Gudskelov, säger jag.

Den första filmen var intressant, till och med bra. De hade en relativt tydlig design på karaktärerna och Shia var inte alltför jobbig. Därefter gick det dock bara utför. Revenge of the Fallen var en katastrof på alla plan, med allt från robottestiklar till rasistiska småbilar och en handling så lång och ologisk att karaktärerna ofta fick stanna upp för att försöka förklara vad som pågick. Dark of the Moon var måttligt bättre med en del coola scener, men Shockwave och Soundwave var helt bortkastade och den största scenen gällde en robotmask. Hela Sentinel Prime-grejen var också korkad. Sen fick vi Age of Extinction där Mark Wahlberg åtminstone var en bättre huvudperson än Shia, men det var mycket dumheter i den också och robotarna var totala nobodies som ingen brydde sig om. Och The Last Knight har jag inte ens sett eftersom konceptet var så förbannat korkat att jag får utslag.

Det man däremot måste ge filmerna är att de drog in miljarder efter miljarder till Hasbros krigskassa, och därmed gav oss samlare möjlighet att få tag på extremt många extremt välgjorda figurer. Filmfigurerna har jag sålt bort sedan länge (förutom Bumblebee) men all uppmärksamhet som varumärket fick gjorde det möjligt att återlansera de klassiska figurerna med bokstavligen hundratals nya att köpa. Där finns det väl en liten oro att det krymper igen, men samtidigt har de ju numera både tv-serier för yngre och serietidningarna för äldre som medium för att hålla Transformers vid liv. Det är ingen akut risk i alla fall.

Men filmerna slipper vi i alla fall. Kan vi kanske, möjligen, hoppas på en ny film som städar upp designerna och återgår till robotar som faktiskt förvandlas istället för att bara mutera? Kan vi hoppas på mer intressanta robotkaraktärer? Kan vi hoppas på en filmversion av More Than Meets The Eye? Drömma kan man ju.

transformers_joust
Och lite mindre sånt här skräp.

Lämna ett svar