Sommarfilm: Ex Machina

En ung datorprogrammerare på berättelsens motsvarighet till Google vinner en veckovistelse hos den geniala, excentriska chefen med drag av Elon Musk och Mark Zuckerberg. Där involveras han i nästa stora produkt: en superrealistisk artificiell intelligens i form av en ung kvinna. Hans uppgift är att testa hur övertygande hon är, men givetvis blir det snabbt mer komplicerat än så.

Det är lite svårt att gå in på detaljer utan att spoliera hela historien, men Ex Machina är ett tämligen lågmält drama med ett fascinerande koncept och riktigt bra skådespelare. Domhnall Gleeson och Oscar Isaac är båda utmärkta som geniala programmeringsnördar (varav den ena med ett komplett storhetsvansinne) och svenska Alicia Vikander gör en mycket trovärdig robot – inte genom att vara robotisk utan genom att vara extremt avmätt elegant.

Jag upptäckte Ex Machina genom en annons i en filmtidning och höll utkik efter premiären. Av någon anledning släpptes den aldrig på bio utan hamnade direkt på video. Det är visserligen en ganska smal film, men den har definitiva kvaliteter och är klart rekommenderad för alla som gillar intressanta funderingar kring det här med artificiellt liv och vårt ansvar gentemot det.

Lämna ett svar