Stort Transformers-event i Sverige

2006 åkte jag till Sandnes i Norge för att delta i ett Mini-Con, en lokal samling för nordiska Transformers-fans. Det finns några av oss, trots att den officiella distributionen av både själva leksakerna och diverse media har varit minst sagt ojämn. Vi håller främst till på NTFA där det diskuteras och debatteras, men alla specialintressen blir roligare när man kan träffa folk på riktigt. I Sandnes höll vi till i en lägenhet, knappast någon glamorös arena men eftersom den tillhörde Nordens största samlare var det som att komma in i plasthimmelriket. Tack vare en riktigt ambitiös arrangör blev det också en exklusiv figur, egenhändigt handmålad och specialdesignad. Det blev hur som helst en väldigt trevlig tillställning.


Jag tror jag räknade till över 800 Transformers i originalförpackningar innan jag tappade räkningen…

2007 hade den stora filmen släppts och intresset var större än på väldigt länge, och ett större evenemang hölls på en gård i Skåne. Det var fortfarande relativt litet men en mycket givande helg med försäljningsbord, tävlingar (där jag deltog med min hemmagjorda Smokescreen), lite föreläsningar, och tack vare kontakter med Hasbro även en stor mängd priser, en exklusiv visning av det första avsnittet av Transformers Animated (innan det haft premiär i USA) och en gratis entréfigur. Även det här var ett utmärkt tillfälle att verkligen få nörda ner sig och utbyta erfarenheter.


Smokescreen fick träffa Tarmac, en märklig skapelse som tydligen är någon sorts konventmaskot och åker runt på alla möjliga ställen.

2010 hölls nästa konvent, men den gången kunde jag inte delta då det hände i Danmark som är aningen långt att åka till härifrån Östersund, och dessutom lade jag mina pengar på att åka på jodoresa till Ungern. Det var tydligen en riktigt kul sammankomst med en exklusiv specialgjord figur och dessutom besök av Simon Furman, mannen som skapade en stor del av mytologin bakom figurerna, men relativt få besökare och jag var orolig för att nästa omgång skulle tonas ner eller kanske inte bli av alls. Men ändå bestämde jag mig för att sikta på Nordcon 2011, som det skulle heta.

Ack vad jag bedrog mig! Idag släpptes nyheten att Nordcon samarbetar med Auto Assembly, som hållit i konvent i England det senaste årtiondet, och istället för en lokal tillställning kommer Nordcon 2011 istället att bli Auto Assembly Europe, i Sverige! Det kommer att innebära större resurser och delade exklusiviteter vilket kan bli ordentligt spännande. Inga konkreta uppgifter har släppts än men jag kommer garanterat att åka, när det blir av någon gång i höst. Förutom möjligheten att träffa onlinekompisar och se exklusiva och eftertraktade samlarprylar hoppas jag också på en del shopping och kanske någon tävling som kan motivera mig att slutföra ett gigantoprojekt jag pysslade med en del förra året.

Har du minsta lilla Transformers-intresse bör du hålla ett öga på NTFA och Auto Assembly Europe. Kommer snart, kanske i en stad nära dig (för nära mig lär det tyvärr inte bli…)!

1 tanke kring ”Stort Transformers-event i Sverige

  1. Tom

    Jag har mer än 100st transformers, som mest består av Armada, har lite mer än 85 bara armada figurer, vissa är kvar i orginal kartong, medan vissa är lösa

Lämna ett svar