Tack och adjö, Xbox One

Nu får det räcka. Den har stått där i snart två år utan att användas sedan jag spelade Cuphead, och nästa spel som överhuvudtaget är intressant och exklusivt, Ori and the Will of the Wisps, är ett halvår bort och kommer att släppas på PC. Nu tömmer jag burken och ska se om jag kan få tillbaka några kronor via Tradera.

Jag har köpt några onödiga konsoler i mitt liv varav Gamecube var en, men Xbox One tar banne mig rekordet. Under drygt fyra år (jag köpte den först i samband med E3 2015 när det verkade som att Microsoft faktiskt hade något på gång) har jag köpt följande:

Rare Replay
Sunset Overdrive (följde med konsolen)
Ori and the Blind Forest
Beyond Eyes
Inside
Cuphead

Ungefär i den ordningen. För en konsol som kostade 3190 kronor är det extremt, extremt bortkastade pengar. Xbox gav mig helt enkelt ingenting den här generationen. De exklusiva titlarna var enkelspåriga, bara enstaka indies som av någon anledning (troligen gamla kontrakt) valde att släppa först till Xbox One kändes nödvändiga. Ori och Cuphead är visserligen fantastiska spel men alltså? Fyra år?

Playstation 4 hade förstås också en seg start men ingen kan hävda att den inte har haft sisådär fem strålande år. Och när Switch dök upp i princip från ingenstans och blev ett givet andraval så fanns det inget som helst existensberättigande för den här boxen. Playstation gav mig VR och grymma spel, Switch gav mig en grym portabel och grymma spel. Xbox One gav mig tidernas sämsta UI och snäppet sämre allt annat än konkurrensen. Precis samma spel, fast i 900p istället för 1080p.

Är det här särskilt givande? Kommer jag med några nya insikter när jag totalsågar Xbox One? Nej, förstås inte. Jag konstaterade det redan för två och ett halvt år sedan, jag har bara inte orkat ta itu med det. Jag gör bara ett sista försök att få ut något värde ur det här felköpet. Och konstaterar att någon ny Xbox blir det inte, om inte Microsoft köper upp typ hela spelvärlden och återupplivar alla gamla favoriter. Jag köpte Xbox One lite på deras generösa löften och delvis utifrån möjligheten att kunna spela alla mina Xbox 360-spel i fem år till. Bakåtkompatibiliteten är faktiskt Microsoft enda stora bragd och det ska de få cred för. Men löftena om nya titlar infriades knappast (Scalebound någon? Och vad hände med alla löften om gamla favoriter förutom att Battletoads snart ploppar ut i ganska hemskt skick?) och det visar sig att jag inte lägger särskilt mycket tid på att spela gamla spel eftersom det faktiskt släpps nya hela tiden.

Nåja, får hoppas att någon annan får någon glädje av den. Microsoft får mina pengar för Ori till PC.

Lämna ett svar