Ultima-skaparens återkomst

Det är minst sagt något som är inne just nu, att gamla spelutvecklare satsar på Kickstarter för att återuppliva gamla spelserier eller åtminstone spelupplägg. Wing Commander-skaparen Chris Roberts satsar igen med Star Citizen, David Braben fick igång Elite Dangerous, och nu är den excentriske miljonären som gav oss Ultima-serien tillbaka med ett nytt spel med uppenbara kopplingar till Ultima-konceptet: Shroud of the Avatar.

Richard Garriott är en av spelvärldens mest fascinerande personligheter. Inte nog med att Ultima praktiskt taget startade hela rollspelsgenren, den har grundlagt koncept som senare spel har använt, och dessutom lagt grunden för MMO-genren. Men dessutom skapade han ett alter ego, Lord British, som en figur i spelen. Garriott ägde också en herrgård med hemliga gångar, men den fick han tyvärr sälja i början av millenniet när lyckan vände. Trots det lyckades han bli en av få privatpersoner som åkt ut i rymden, i fotspåren efter sin far som var astronaut på riktigt.

Shroud of the Avatar ser inte mycket ut för dagen i nuläget, men tanken är att återvända till Ultima 7-upplägget med total frihet. Allt som syns ska gå att interagera med. Dessutom kommer spelet att ha ett multiplayer-upplägg där andra spelare kan träffas och samarbeta, även om det inte ska ett MMO som sådant. Det påminner en del om tankarna bakom Elite Dangerous och är nog klokt – alla gnäller ju efter flerspelarlägen i alla spel nu, oavsett om de behöver det eller inte.

Spelet närmar sig redan det utsatta målet med stormsteg och liksom Chris Roberts efterlängtade Star Citizen kan det här säkert bli spännande. Båda två gör ju också bitter återkomst efter att EA knyckt deras skötebarn och lagt ner deras studio, så de har mycket goodwill redan där.

Nu återstår bara en handfull kreatörer som ännu inte har gjort sin återkomst. Eric Chahi (Another World) gav oss ju From Dust häromåret, Paul Cuisset gör om Flashback, Julian Eggebrecht sägs lobba för att få igång ett nytt Turrican och Archer MacLean (International Karate) gjorde comeback för flera år sedan med Mercury. Kanske Geoff Crammond ska komma tillbaka och sparka igång F1-genren igen?

shroudoftheavatar

Lämna ett svar