Vad ska Famitsu avslöja?

Famitsu kommer i dagarna att avslöja ett nytt spel som ska vara ”hett efterlängtat”. Genast börjar förstås spekulationerna. Problemet med Japan är att marknaden är väldigt oförutsägbar och dessutom har blivit mer och mer inåtvänd. Det som en gång i tiden skulle vara ett nytt storspel från Nintendo, Konami, Capcom eller Square kan idag vara praktiskt taget vad som helst. Jag menar, det skulle kunna vara ett nytt Love Plus eller Sakura Taisen eller Idolmaster eller till och med ett Monster Hunter, och den västerländska spelvärlden skulle praktiskt taget inte bry sig.

Spel som möjligen skulle kunna göra lite ringar på vattnet, åtminstone bland inbitna spelare, är rollspel eller fighting. Och där tror jag inte på de senare. Nu när generationen börjar varva ner finns det ingen som helst anledning att börja ännu en våg av slagsmål. Street Fighter V blir garanterat till nästa generation, liksom Tekken 7, Virtua Fighter 6 och Soul Calibur 6 (om det inte kommer någon uppdaterad version av femman först). Jag tror att Tekken x Street Fighter blir en av de sista stora titlarna där.

Rollspel har större chanser, det är en genre som mår bra av långa produktionscykler och inte nödvändigtvis av högre grafisk kapacitet som kostar att utnyttja. Därför tror jag, om det överhuvudtaget blir ett spel som är relevant för oss, att det blir ett rollspel. Något nytt Tales vore ointressant eftersom det redan finns 3496 såna. Ett Suikoden eller Breath of Fire vore mysigt men känns extremt osannolikt, dessutom skriver Famitsu samtidigt att de ska skriva om ett Capcom-projekt så det vore märkligt om även detta kom från Capcom. Valkyrie Profile vore lämpligt på något märkligt vis, eftersom serien hittills har trillat ut sent i respektive generation, men frågan är om det är populärt nog. Nej, jag tror att chansen är relativt god att vi får se Persona 5. Serien står på topp just nu och senaste året har vi fått Persona 4 Arena, Persona 4 Golden och en Persona 4-anime, plus diverse digitala releaser. Dessutom har huvudteamet inte gjort något sedan de färdigställde Catherine, som uttalat var en övning i den här generationens teknik. Persona 5 skulle kunna släppas sent i år och under 2014 i väst utan större problem, oavsett om nästa generation sätter igång.

Fast jag skulle inte klaga om Capcom-spelet visade sig vara Darkstalkers heller. Det är möjligen ett fightingspel som kan hinna ut den här generationen.

Lämna ett svar