Lego Dimensions-tillägg: Marty McFly (Back to the Future)

Nu ska vi kika närmare på Marty McFly, ett av tilläggen till Lego Dimensions. Som minifigur betraktad så fanns han tidigare bara i den numera slutsålda DeLorean-bilen som släpptes via Lego Cuusoo/Ideas, så han har lite samlarvärde i sig. Ett av hans tillbehör, svävarbrädan, är också exklusiv för det här paketet och lär bli rejält eftertraktad. Den ihoptryckta DeLorean-modellen är däremot rätt märklig och kan bara med lite god vilja ses som den berömda tidsmaskinen.

Med Marty får man en ny bana, som väldigt kortfattat sammanfattar den första filmen. I praktiken är det fyra segment, från doktorns verkstad till parkeringsplatsen med de libyiska terroristerna (som här är aningen mer barnvänliga i sin beväpning), via en lada på vischan 1955 till den slutliga aktiveringen av tidsmaskinen via blixtnerslag. Det är väldigt traditionellt Lego-plattformande med några små sidouppgifter där spelets huvudroller får hjälpa till (Gandalf är en hejare på svävarbräda, visar det sig) och avklarat på en halvtimme.

Lite mer mastig är hubbvärlden, som faktiskt består av två. Man anländer till Hill Valley 1985 och kan utforska det centrala torget och lite områden runt omkring. Som hubbvärldarna i andra Lego-spel finns det en del sidouppdrag att utföra och en del race att delta i. Tack vare tidsmaskinen får man även besöka en version från 2015, där 3D-bion komplett med legohaj är ett klassiskt inslag och en sekvens där Portal-Chell får pyssla med kompanjonkuber uppe på ett tak är ett mindre klassiskt sådant.

Att både Michael J. Fox och Christopher Lloyd återvänder till sina roller är fantastiskt kul, och under spelandets gång vevas både ”Power of Love” och Back to the Future-temat så stämningen är på topp. Men samtidigt är det mycket av sidogrejerna som i sin tur kräver andra figurer för att komma åt, alternativt att du skaffar nya färdigheter till de tillbehör du har eller helt enkelt lånar in figuren tillfälligt (för spelets interna valuta). Martys tillbehör är inte heller särskilt användbara utanför hans egna äventyr – bilen är mest effektiv just som tidsmaskin och svävarbrädan har inga fördelar över någon som kan flyga.

Så det man får i praktiken är ett stycke nostalgi och ett samlarvärde för själva Legot. Fast för att vara ärlig så är det ett ganska mysigt stycke nostalgi och samlarvärdet kommer med stor sannolikhet att överstiga inköpspriset om några år. Till skillnad från Ghostbusters finns det inget som talar för att Lego tänker utöka licensen med separata set.

legodimensions_marty

Lego Dimensions har anlänt till Sverige, men bara inofficiellt, visar det sig. De flesta kedjorna som Toys R Us, BR och Elgiganten och onlinebutiker som Webhallen och Spelbutiken har det i lager, men det är en version som är på engelska och danska. Det är förstås ett litet problem för stora delar av den tänkta målgruppen och definitivt värt att tänka på innan man julklappshandlar. Tillsammans med spelet kommer också en rad tilläggspaket av olika sort och där tänkte jag försöka berätta om vad man faktiskt får för sina surt förvärvade pengar. Level packs innehåller en figur, två tillbehör och en exklusiv spelbana som de som förekommer i spelets handling (men fristående) och kostar cirka 300 kr. Fun packs innehåller en figur och ett tillbehör för 150 kr. Team packs innehåller två figurer och två tillbehör för 250 kr. Samtliga figurer låter dig också komma åt den öppna hubbvärld som finns för varje franchise. Valfri Ninjago-figur öppnar Ninjago-världen, Doctor Who eller Cyberman öppnar Doctor Who-världen, Chell öppnar Portal-världen och så vidare. Eftersom Batman, Wyldstyle och Gandalf följer med i spelets startpaket så har du alltså automatiskt tillgång till DC-världen, The Lego Movie-världen och Lord of the Rings-världen, vilket kan vara värt att ta i beaktning när du köper fler tillägg.

Lämna ett svar