Lego Parisian Restaurant (10243)

Lego fortsätter sin tradition med att släppa ett gigantiskt och makalöst modulhus varje år. De tidigare två åren har vi fått en bio och ett stadshus, men båda var designade av en mindre etablerad byggare. Med Parisian Restaurant är det återigen Legos stjärnskott Jamie Berard som fått sätta ihop det, och det är något alldeles speciellt med den killen.

lego_parisian_restaurant01

Hela poängen med Lego är alla bitarna och de otaliga och oväntade kombinationerna som går att göra för att utforma något som man vill ha det. Att hitta nya tekniker att sätta ihop delar och att utnyttja befintliga delar på nya sätt är en beundransvärd förmåga, och sånt bjuder Jamie på hela vägen.

Det tog en hel kväll att sätta ihop Parisian Restaurant, och då hade jag ändå hjälp. Resultatet är en pittoresk olivgrön trevåningsbyggnad med en restaurang komplett med kök, inredning, uteservering och takterrass. Även lägenheten ovanför är fullt utrustad, och på vinden finns en målarateljé. Det kunde nästan vara en inofficiell Ratatouille-byggnad, och aldrig har det varit så passande att sitta och säga saker med dålig fransk accent medan man bygger.

lego_parisian_restaurant02

Men även om resultatet är strålande snyggt och kommer att passa utmärkt bredvid mina befintliga två modulhus, så är själva byggandet den största glädjen. Hela tiden slås man av finurliga detaljer och kreativa bygglösningar. Låt mig gå igenom några:

– Taket ovanför uteserveringen är delar av en slottsgrind.
– Den nya krukformade delen används som golvkrukor och som amplar men också som golv- och bordslampor.
– Väggarna runt fönstren på andra våningen är helt byggda i sidled och kläms fast runt fönstren.
lego_parisian_restaurant04
– Mer fasad: den eleganta grå detaljen är uppbyggd av 18 gåspennor och 36 ”billampehållare”, den senare en klassisk bit från 70-talet som har helt sanslösa möjligheter.
– Den klassiska dekoren på översta våningen byggs i sektioner som omsluter mittendelen och sedan hålls ihop av taket, samt innehåller vita croissanter och snäckskal.
– Det geniala barskåpet på första våningen är mindre än två brickor djupt men otroligt detaljerat, eftersom det delvis är inbyggt i väggen (vilket maskeras på baksidan av murgröna).
lego_parisian_restaurant03
– Gardinerna i restaurangen är komplexa byggen där man sätter ihop bitar åt fyra olika håll.
– Lägenheten har en köksvrå med matbord, en utfällbar väggsäng och en fåtölj med soffbord och eldstad, samt två franska (förstås) balkonger, allt på en yta av 22×8 rutor.
– Taket är uppbyggt av två sorters mörkblå sluttningar för att få en lätt ojämn textur.
– Det öppningsbara taket på baksidan har tre infattade fönster som är placerade mitt i vanliga plattor.

Ja, Parisian Restaurant är ett imponerande bygge och tveklöst det mest komplexa jag äger. Till skillnad från Fire Brigade och Grand Emporium (numera ombyggt till arkadhall) har det också många tillfällen att placera in fristående figurer för att liva upp det hela, och de tidigare framstår som sterila och trista i jämförelse.

Och skulle jag sedan mot förmodan vilja plocka sönder det så är det en strålande källa till delar, med ovanliga olivgröna delar, en himla massa mörkblått och hundratals golvplattor. Men det lär inte hända i första taget.

En tanke kring ”Lego Parisian Restaurant (10243)

  1. Erik Malm

    Påminner mig om Jeans bakgrund i Fighter’s History Dynamite/Karnov’s Revenge (minus trottoarfasta tv-skärmar på vilka inzoomning på hans skrev sker i tid och otid).

    För övrigt letar jag efter vad jag tror är den första generationens Dual Shock-kontroller, som följde med PlayStation 1/PSX omkring 1997-1998.

    Dessa gråa underverk har samma ”släta”/”glatta” styrkors och knappar som den gamla icke-analoga PS1-kontrollern (medan en senare variant, som släpptes i olika färger, har ett ”skrovligare” kors som sliter på ens vänstertumme – tänk Dual Shock 2 och 3).

    Om någon har ett eller flera fullt funktionella (i.e. fightingspelsdugliga) exemplar nedpackade på vinden ger jag gärna 150:- per styck, plus frakt.

Lämna ett svar