Leksaksaffären Game

Jag gick in på Game idag… och blev smått överraskad. Två spelhyllor hade ersatts av en display för Ipad. Det kan man tycka är lite märkligt, eftersom Game inte direkt kan sälja spel till den utan i bästa fall Itunes-kort. Jag antar att det finns någon lönsamhet i det, för annars skulle de inte plocka bort fem hyllmeter med konsolspel.

Det som däremot tog upp två hyllor alldeles på egen hand, plus diverse lediga ytor, är Skylanders. Jag är fortfarande rätt förbluffad över hur oerhört framgångsrikt det har blivit. När de först visade upp en bastardiserad Spyro höll jag på att skratta mig fördärvad. Skulle DET HÄR vara svaret på en vikande Guitar Hero-försäljning? Men då underskattade jag barns oerhörda samlarmani.

Skylanders är egentligen samma sak som Pokemon, Heroclix, Beyblade, Ninjago och otaliga andra kvasi-japanska samlargrejer med inbyggt tävlingsmoment. Ska man riktigt hårddra det hela faller det tillbaka på Magic. Beroendeframkallande i själva grunddesignen. Barn är också mycket mer aktiva konsumenter än vuxna, som kanske köpte sig sina Rock Band- och Guitar Hero-instrument för någon tusenlapp och sedan var rätt nöjda. Skylanders är små, fula plaststatyetter med ett NFC-chip i sig, för 99 kronor styck. Tillräckligt billiga för att vara tjatbara, tillräckligt dyra för att dra in ohyggligt med stålar.

Till skillnad från musikspelen är det här också betydligt mer barnvänligt genom att man inte behöver fundera på vilken version man köper. I Rock Band har vi situationen där min kompis vill spela med sina riktiga trummor kopplade till Xbox 360, men jag har bara min keyboard till Playstation 3. En Skylander-figur funkar till alla format.

Det är anledningen till att Game numera har blivit en leksaksaffär som även har lite spel. Och både där och på andra butiker är det samma sak: en liten kille som står och rycker i mammas arm vid Skylanders-displayen. Det är lite äckligt, riktigt imponerande, oerhört cyniskt och fantastiskt smart. Skylanders är nu Activisions största inkomstkälla, före Call of Duty och World of Warcraft. Tills den dagen då flugan har lagt sig… då kommer miljontals osålda plastfigurer att trängas med E.T. under den där parkeringen i New Mexico.

Men tills vidare får vi acceptera att Uncharted och Halo trängs undan av små hemska plasttroll. Som i och med Skylanders Giants har blivit ännu större, i ännu vräkigare förpackningar…

Lämna ett svar