NES Classic Mini (2016-2017)

Enligt en svensk butikskontakt har Bergsala tagit bort NES Classic Mini ur sortimentet och bara en liten ytterligare leverans kommer att göras, vilket inte ens kommer att täcka befintliga förbokningar. Det skulle innebära en väldigt märklig hantering där den lilla retroburken knappt blev tre månader gammal. Och då frågar jag mig: vad var syftet?

Det finns ett flertal tänkbara förklaringar, sorterade från minst till mest cyniska.

* NES Classic Mini var hela tiden tänkt som en säsongsgrej, som en julklapp. Därför producerades bara en liten mängd inför jul och det fanns aldrig några planer på att stötta den långsiktigt. Det framgick dock inte av några som helst pressmeddelanden.

* Nintendo valde att dra tillbaka produktionen när det framkom att det gick att relativt enkelt stoppa in egna piratkopierade ROM:s på den. Å andra sidan har detta bara varit känt i några veckor och planerad produktion borde ha räckt längre.

* Hela grejen var bara tänkt som en marknadsföringsgrej för att sätta Nintendos namn på kartan och i alla Facebook-flöden innan Switch-releasen, och det lyckades de minsann med. Men hur många som blev sugna har faktiskt kunna köpa en?

* Nintendo insåg att det var ett alldeles för bra erbjudande att ge bort 30 spel för 600 kronor (eller 799 kronor som den i praktiken verkar ha kostat under de två sekunder den fanns tillgänglig), när man kan starta upp en ny Virtual Console-tjänst på Switch och ta 50 kronor styck. Återigen alltså problemet att Nintendo betraktar sina urgamla spel som rariteter.

Kanske är det lite en blandning av alltihop. Oavsett vilket har jag tappat sugen. Jag hade gärna spelat Zelda II en sväng igen, eller lite Bubble Bobble över julhelgen. Istället sitter jag bara och blir förbannad och less. Vi vet för övrigt fortfarande inte hur planerna blir för Switch, men vadå, det är ju över en månad kvar till releasen. Och jag utgår från att det kommer att vara samma rövarpriser som förut, minst, och att Nintendo missar chansen att använda sina gamla titlar som trojansk häst för att skapa intresse. Tack, men nej tack.

nintendo_classic_mini_nes

Det här inlägget postades i Retro, Spel och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar till NES Classic Mini (2016-2017)

  1. Rob skriver:

    Har byggt en egen retrokonsol av en Raspberry Pi. Kan jag dessutom ha en trådlös kontroll. Vill man finns det färdiga byggsatser att köpa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.