Nier – en andra åsikt

För ett tag sedan gjorde jag slag i saken och köpte Nier. När jag recenserade det ursprungligen var det på en testmaskin och jag hade inte gjort allt i spelet, så jag ville få möjlighet att faktiskt avsluta det helt och hållet i lugn och ro. Dessutom ville jag inte missa chansen att få tag på det här spelet. Nog för att färre och färre spel blir riktiga rariteter numera – nu när alla klassiker verkar släppas igen för nerladdning inom några år – men Nier är ett sånt där spel som troligen inte kommer att få någon fler chans. Därför var det klart värt sina 200 kronor, om inte annat för en möjlighet att lyssna på det fantastiska soundtracket igen.

Jag står för den åtta jag satte på det. Trots många kvaliteter är spelet också rätt opolerat och det går inte att komma ifrån att andra halvan praktiskt taget är en repris. För att inte tala om hur det blir om man väljer att spela igenom igen för att hitta fler slut. Men samtidigt tror jag att det är ett spel som man kommer att minnas som bättre än det faktiskt var. Halvtafflig grafik, småbuggar och ett gammaldags upplägg är inget man minns. Men den extremt genomtänkta handlingen, de intressanta karaktärerna och musiken (MUSIKEN!) kommer att sitta kvar.

Har du inte spelat Nier än rekommenderar jag att du passar på medan det fortfarande går. Om du däremot tillhör den lilla skara som faktiskt har spelat det rekommenderar jag att du läser igenom Grimoire Nier, en översatt faktasamling som kastar ljus över det mesta i det här spelet. Då kommer du troligen att uppskatta det ännu mer. Jag säger ”ännu mer”, för jag har svårt att tro att någon som har spelat klart Nier ogillar det.

Lyckligtvis är inte Nier helt förlorat. Utvecklarna Cavia har visserligen upplösts men finns numera i systerbolaget AQ Interactive. Det släpps också fortfarande nya skivor med musik, nu närmast ett tributalbum den 14 september (som troligen kommer att poppa upp i CD Japan-reklamen här till höger. Och det sägs att något nytt spel eventuellt kan vara på väg. Det skulle kunna vara väldigt intressant.

Lämna ett svar