Slutet för NeoGAF

De senaste veckorna har varit tumultartade tack vare kampanjen #metoo. Tusentals kvinnor (och även förstås ett antal män) har funnit modet att tala ut om sexuella övergrepp som begåtts av maktfullkomliga svin (mestadels män, men även förstås ett antal kvinnor). Kanske, om man ska vara optimistisk, är det början på en faktisk förändring. Samtidigt är det här något som är djupt rotat i praktiskt taget alla samhällen världen över. Det återstår att se.

neogaf

En extremt oväntad konsekvens var att det fenomenala och anrika spelforumet NeoGAF imploderade under helgen, cirka natten till söndag. Det togs ner för underhåll och jag visste inte bättre, tills jag fick en Discord-inbjudan till ett subcommunity som valt att flytta ut. Tydligen, om jag har förstått rätt, så gick det till ungefär så här. Ägaren bakom NeoGAF, som går under användarnamnet Evilore, anklagas för att vid flera olika tillfällen ha sexuellt antastat kvinnor. Detta verkar ha tystats ner. Det har visserligen funnits kritik, men av olika anledningar (som jag ska komma till) är det svårt att veta vad som är sanning. Evilore själv har förstås inte sagt något officiellt. Det är väl inte alls omöjligt: han blev stenrik av NeoGAF (och tackade nej till erbjudanden om att sälja sajten för 10 miljoner dollar) och reste ofta runt. Den typen av personlighet tenderar ofta att få för sig att de kan göra vad som helst. Hur som helst, samtliga moddar avgick och sajten stoppades och nu är det svårt att säga om den någonsin kommer tillbaka.

Det märkliga i sammanhanget var att NeoGAF var en extremt liberal spelsajt. Något som kanske inte borde vara särskilt unikt, men på senare år har högervridna krafter tagit ett strypgrepp om spelkulturen. Det som började som ett kvinnofientligt upprop, Gamergate, blev snabbt ett insteg till fullfjädrad extremhöger där smarta påverkare drog nytta av all sexuell frustration för att locka anhängare till en vidrig blandning av sexism, rasism och bokstavlig nazism. Allt sånt här var fullständigt förbjudet på NeoGAF. Nolltolerans. Det gnälldes en del över att det var en ”safe space” för liberaler och att oliktänkande tystades ner, men i praktiskt taget alla fall som jag noterade handlade det om att wannabe-nassar blev upprörda över att de inte fick vara rasister. Och nej, det finns inga argument om att ”båda sidor har en poäng” när den ena sidan är nazister.

Men finns det något som internet hatar mer än allt så är det hyckleri, och nyheten att Evilore, som utåt sett är en förkämpe för rättvisan och ett stort fan av Barack Obama, egentligen verkar vara ett stort svin även han, gjorde att många gottade sig. Och visst, om det stämmer så är det ohyggligt och han borde åtalas. Men det stör mig något alldeles extra att många av de som nu skadeglatt gör hatvideor om hur NeoGAF förtjänade att brinna och hur det aldrig var bra, egentligen själva är kvinnohatande skitstövlar som gladeligen skulle ha gjort samma sak om de bara hade kunnat.

Och så är det beklagligt att det inte går att skilja på mannen och verket. För oavsett vad Evilore har haft för gömda vidrigheter, så var NeoGAF trots allt ett av få ställen på internet där seriös diskussion kunde föras om spel (och mycket annat) utan att överhopas av allmänna troll, listiga rekryterare till högersyften eller helt enkelt öppen rasism, sexism och homofobi. Ta vad som helst annars på nätet. GameFAQs? Youtube? Reddit? Fri diskussion har nästan överallt lett till ohejdat svineri, och jag är rätt övertygad om att inte går att föra en bra diskussion utan strikt moderering.

Förutom de mer uppenbara trollen är det många andra nu som ler i mjugg åt NeoGAFs bortgång, och det har jag svårt att förstå. Det var trots allt industristandarden för att snabbt och pålitligt hitta rykten, nyheter och diskussion om det allra senaste i spelvärlden. Massvis av stora industripersonligheter har refererat till sajten och många mindre utvecklare bidrog aktivt till diskussionen kring sina spel. Exempelvis hade Lab Zero, gänget bakom Skullgirls och kommande Indivisible, alltid en rak dialog med sina fans. Skaparen av Dust och gänget bakom Cosmic Star Heroine var aktiva användare. Det fanns också äldre personligheter som Vic Ireland, som legat bakom översättningen av många obskyra japanska titlar. En anmärkningsvärd händelse var också när den kontroversiellle spelproducenten Denis Dyack (Legacy of Kain, Eternal Darkness, Too Human) blev bannad från forumet.

Men bortsett från det var det en mångsidig community som gett upphov till många egenheter. ”Thisisneogaf.gif” användes när de första posterna i en tråd oundvikligen sade emot varandra fullständigt. Det förekom ofta trådar där uppenbart socialt hämmade personer sökte hjälp för till synes alldagliga situationer. Och de fick oftast det också, även om man samtidigt påpekade saker som det återkommande hjärtliga men brutala ”can’t any of you fuckers be normal people”. NeoGAF hjälpte till att stötta folk som funderade på självmord, och slet tillsammans för att hjälpa en familj flytta från det konfliktdrabbade Venezuela – något som jag nu aldrig kommer att få veta hur det gick.

Överhuvudtaget var det en sajt som inte bara erbjöd spelnyheter blixtsnabbt, utan alla möjliga världsnyheter. Det fanns trådar om orkaner och deras härjningar. Det dök upp trådar om varje större masskjutning. Det fanns bevakning av kriget mot ISIS med detaljerade kartor och analyser. Det diskuterades om Rohingya och de kidnappade flickorna i Nigeria. Med all respekt till riktig, bekräftad journalistik, men NeoGAF lät mig få en överblick över det mesta som hände i världen. Det blev snarare så att jag hörde något där och sen gick till en nyhetssajt för att se om de hade fångat upp det än.

Det var också ett community med sina egna stjärnor. Ta till exempel Durante, som egenhändigt fixade den usla PC-versionen av Dark Souls, och sedan såg till att både Deadly Premonition och Little King’s Story blev extremt mycket bättre. Eller M0dus, som gjorde fenomenala konstverk av klassiska spel. Eller Sunhilegend, som satte ihop vansinniga GIF-animationer som ilustration till aktuella händelser. Eller för den delen Bishoptl, som var en av de mest berömda moderatorerna och som med järnhand (och Samuel L Jacksons nuna) satte stopp för dumheter. Eller phisheep, som är advokat och bidrog med en detajerad uppföljning kring fallet Tim Langdell (och delvis bidrog till hans fall). Eller, om vi ska gå riktigt långt tillbaka, Opa-Opa som var en lokal legend som blev bannad och sedan startade ett eget anarkistiskt (numera nerlagt) forum där idioter kunde prata fritt.

För NeoGAF har en lång historia. Jag registrerade mig redan 1999, när forumet faktiskt var en del av sajten Gaming-Age (som faktiskt fortfarande finns kvar). Gaming-Age Forums blev snabbt större än sin sajt och köptes loss och blev sin egen grej under Evilore. Arton år är extremt länge i webbsammanhang. Det är nästan dubbelt så gammalt som Facebook och Youtube, och bara de första tre åren av min internetkarriär var jag GAF-lös. Jag minns fortfarande hur jag, när jag saknade internet hemma under mitt första halvår på Linköpings Universitet, satt långa kvällar i skolans datorsal för att följa det senaste på GAF. Mitt användarnamn där var baserat på min ursprungliga nätidentitet, som sedan länge är utdaterad. Arton år, det är längre än vad jag har känt de flesta av mina kompisar.

Därför slår det extra hårt. NeoGAF var en försvarlig del av min dagliga rutin. Praktiskt taget varenda dag, förutom enstaka resor när jag inte haft internetanslutning, har jag varit på NeoGAF. Jag har surfat från stugan uppe i fjällen, jag har surfat från Tokyo, jag har surfat från Amsterdam. Det är nog ingen överdrift, utan snarare ett ganska sorgligt faktum, att jag har haft mer regelbunden kontakt med NeoGAF än med min familj. Och jag tror inte jag är ensam. NeoGAF-internet-NeoGAF var ett begrepp och jag tror att väldigt många spelskribenter fick en stor del av sina dagliga uppdateringar genom att söka där först.

Så vad gör jag nu? Var ska jag framöver hitta alla spelnyheter och få en överblick över alla världens händelser? Jag blev som sagt inbjuden till ett av de communityn som jag varit mest aktiv i, men det finns så mycket annat som nu går förlorat. Kanske kan någon starta ett alternativ. Det finns redan tal om en ny sajt, men det ska mycket till för att kunna hålla det rent från vidrigheter. Med tanke på hur framgångsrik sajten var kan jag också tänka mig att väldigt många entreprenörer dreglar över chansen att lansera en ersättare, så det lär poppa upp många varianter. Under tiden känner jag att mitt engagemang för spel kommer att vackla lite, och jag måste hitta något annat att fylla min tid med. Jag är djupt besviken på Evilore som jag trodde var en hyvens kille, och jag är bedrövad över att förlora NeoGAF. Det här är en tragedi, helt enkelt.

För mer ingående rapportering, se exempelvis Kotaku som tar upp saker som jag helt hade missat, som kanske hade varit en varningsignal.

7 tankar kring ”Slutet för NeoGAF

 1. Erik Malm

  Tråkiga nyheter – jag besökte sällan NeoGAF, men minns att stämningen var rätt behaglig. Dock tycker/hoppas jag att du överdriver lite vad gäller stämningen på *andra* forum. Åtminstone fightingsektionerna på Shoryuken, Dustloop, Tekken Zaibatsu, 8-way Run, Test Your Might och till och med GameFAQs är relativt förskonade från hatpropaganda, dudebro-jargong och (grova) personliga påhopp.

 2. Mikael Inläggsförfattare

  I det här fallet har det ju hänt, det som skiljer sig är hur båda personerna tolkar det. Jag har i alla fall inte dömt Evilore än. Däremot är det extremt dåligt hanterat än så länge.

 3. Rob

  Stor uppståndelse måste jag säga… Men samtidigt undrar jag, finns det några bevis. Andra vittnen? Eller räcker det nu med att en person säger X för att NeoGAF ska implodera och Evilore stämplas som en brottsling och en paria?

 4. Martin

  Neogafs fall var för mig väldigt oväntat. Jag registrerade mig någon runt 2011 och har varit mer eller mindre aktiv sen dess. När jag vaknade i söndags och försökte komma åt sidan låg den nere, och efter några timmar insåg jag att det inte var problem med servern utan något annat. Jag höll mig mest i några få community-trådar (Lego och Sweden-gaf bland annat) och höll mig uppdaterad på världsnyheter genom att läsa off-topic. Jag följde sällan trådar och missade därför helt vissa av de event som tydligen ledde upp till det hela.

  Det jag kommer sakna mest är just den bredden forumet erbjöd, vad som än intresserade en person fanns det en community-tråd om. Att forumet sen hade en tendens att gadda ihop sig och driva bort vissa oliktänkande är synd. Förhoppningsvis kommer nya forumet erbjuda ungefär samma upplevelse men med nyvunnen insikt och reflektion från de egna användarna.

  Det som är synd med att Evilore tagit bort allt från forumet är att mycket kul försvunnit, många roliga inlägg och historier som förmodligen är försvunna för alltid.

 5. J_O_G

  Mycket bra text! Jag var bara där strax under 10 år, men känner på ungefär samma sätt som du. Det var skönt med en plats för speldiskussion som var fri från de toxiska delarna av spelarkulturen som kom på sistone. Och jag älskade också mixen av ingående diskussion om spel, nyheter om spel, världsnyheter och politik. Jag är så glad att jag hittade gaf långt innan gamergate kom till. För då, för 8-9 år sen, skulle jag mycket väl ha kunnat bli en av dem som lurades in i de tankarna. Inte hela vägen till nazism, men anti-feminismen tror jag tyvärr hade lockat den tjugoåriga versionen av mig själv. Men på neogaf fick jag se andra perspektiv, och växte som person. Och jag har hört andra som säger samma sak.

  Många ersättarforum verkar det bli. Opencritic ska bland andra försöka skapa ett, men det verkar inte ha fångat särskilt mycket intresse. Mest tilltro har jag till Reset Era. Har varit inne på den discord där en del planerar det, och det verkar som om de kommer försöka driva det i samma anda som neogaf, med kanske lite större transparens kring modereringen och mindre koncentration kring en galjonsfigur som evilore var på gaf. Många användarnamn man känner igen i den discorden i alla fall.

  Jag är också besviken på Evilore, och också på hur dåligt han har skött allt det här. Jag trodde bättre om honom.

Lämna ett svar